8 Martie o zi specială

Martie este o lună  plina de tradiţie , astfel  că primele 9 zile ale acesteia  sunt numite “Zilele Babei Dochia “,nume pe care aceasta  şi la luat de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită  pe data de întâi. Conform  tradiţiei  populare , la sfârşitul  lunii februarie  fiecare persoană  îşi alege  o zi ,o babă cum se zicea  în  trecut (aleasă  în funcţie  de ziua de nastere a persoanei ) , astfel  acesasta având posibilitatea de a afla cum îi va merge tot anul, în functie de vremea  din ziua babei  alese. Cu alte cuvinte  dacă  va fi o zi înnourată  şi  ploioasă  anul ce urmeaza cu va fi  în favoarea noastraă, ci doar dacă  între  timp va aparea soarele şi cerul se va însenina.

puzzle

Înca din cele mai vechi timpuri luna martie este înzestrată cu semnificaţii mistice, legende ce au fost adoptate în timp ,făcându-se astfel  referire  la anumite date şi perioade ale lunii. Ziua de 1 este asociată  mărţişorului, Ziua  Femeii din data de 8 şi ziua celor 40 de Mucenici pe data de 9 coincid cu Zilele Babei Dochia ce se desfăşoară  în perioada 1-9 ale lunii .

În timp ce ziua de 8 martie este se sărbătoreşte mai peste tot în lume , aceasta zi fiind recunoscută oficial începînd din  1975  ca fiind Ziua Internaţională a Femeii – an declarant oficial Anul internaţional al femeii, zilele babei , respectiv 1 şi 9 martie nu sunt sărbătorite decât de romani.

52360_0_1393940902

Imediat după Revoluţie, în România noţiunea de ziua  mamei a fost  înlocuită cu ziua femeii – considerată  o zi de răsfăţ  pentru femei din partea bărbaţilor, indiferent că vorbim despre soţ, iubit, prieteni, colegi şi nu în ultimul rând copii.  Ziua de 8 Martie poate fi asocialtă cu o zi a feminităţii, frumuseţii, dragostei, o  ziua  specială  în care femeia trebuie  sărbătorita indiferent de statutul pe care îl are soră, mamă, soţie, bunică , mătuşă, etc.

În ciuda faptului că abia în 1977 ziua de 8 martie a fost recunocută  ca sărbatoare internatţională a femeii , aceasta zi se sărbătorea  încă de pe vremea zeilor din Olimp, fiind vorba despre un festival ce se ţinea în Grecia Antică şi se numea Rhea, acesta fiind dedicată mamelor tuturor zeitelor şi zeilor din cea perioadă.

mesaj-special-pentru-ziua-femeii-de-8-martie_f50d11172860b4

Deşi iniţial a fost doar o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, în prezent ziua de 8 martie este  o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri,

Astăzi  ziua de 8 martie în estul Europei  este percepută  ca o moştenire comunistă, în timp ce în Vest  aceata sibolizează  emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora şi egalitatea cu bărbaţii.În Italia de 8 martie bărbaţii oferă femeilor mimoze galbene, flori ce sunt dăruite şi în Rusia şi Albania femeilor, însă alături de ciocolată, tradiţie ce se păstrează şi în ţările baltice, unde se pune mai mult accent pe ziua mamei pri oferirea acestora daruri şi flori.

download

Cu toate căo perioadă de timp Ziua Internaţională a Femeii nu a mai fost sărbătorită în anumite regiuni , după  anii ’60 a fost  readusă la viaţă, astăzi fiind sărbătorită în ţări precum Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns