1Martie … vestitor al primăverii

Sărbătoarea mărțișorului este una dintre cele mai cunoscute în țara noastră fiind mereu asociată cu zilele de 1 si 8 martie, mai exact cu începerea primăverii şi dezmortirea naturii din letargia sezonului rece, respectiv ziua mamei se ce sărbatorea încă de pe vremea zeilor din Olimp.

943994_1057635390967442_7246207309869622472_n
Încă din cele mai vechi timpuri , geto dacii sărbatoreau renaşterea naturii pe data de 1 martie, astfel că luna martie a fost înzestrată cu diferite semnificaţii mistice, referitoare la bunastarea anului ce tocmai începuse.Asemenea tuturor lucrurilor care ne înconjoară, numele lunii martie are o semnificatie ce ne trimite la cuvântul latin Martius (mensis), “luna lui Martie” fiind vorba despre prima luna a calendarului roman, numită dupa zeul roman al războiului – Marte (Ares,în mitologia grecească).
În prezent, luna martie deşi este a treia lună a anului, calendaristic este considerată prima lună de primavară, perioadă în care păsările se întorc şi natura reînvie la viaţă (înverzeşte), iar primele flori ghioceii, brânduşe, viorele, urzicuţa, cornul, aninul, ulmul de camp, salcia căprească, zălogul, etc. îşi fac aparţia din pământul abia dezmorţit şi îngheţat.

buchet_de_flori_floral_poetry
Poveştile lunii martie sunt nenumărate, respectându-se astfel tradiţiile din buni-străbuni în funcţie de zona ţării din care facem parte, însă tradiţia mărţişorului este o moştenire comună ce se păstrează în toate regiunile, fiecare respectând propriile practici populare. Legendele populare ne amintesc de faptul că şnurul mărţişorului a fost tors de către Baba Dochia în timp ce urca cu oile pe munte.

 7899928ca485122700d4fd082cf53ad3
În prezent mărţişorul este considerat un simbol al primăverii, însă acest lucru a evoluat în timp, astăzi devenind o adevărată operă de artă, deoarece în trecut mărţişorul era reprezentat de o monedă de aur de care era ataşată o sfoară alcătuită din două părţi una roşie şi una albă.În ideea că aduce noroc, putere şi fericire, fetele purtau mărţisorul până în momentul în care înfloreau copacii şi îl puteau lega de trunchiul acestuia, în timp ce moneda o foloseau pentru a cumpara brânză pentru a avea o faţă albă şi frumoasă tot anul.

da733d7e4594d4d2eba7785277538339_XL
O dată cu trecerea timpului, mărţişorul a început să devină o creţie artistică, fiind confecţionat dintr-un şnur din fire împletite , albe şi roşii ce are ca semnificaţii simbolul primăverii, norocului şi bunăstării. Astăzi şnurul este însoţit de diverse forme tradiţionale (cadouri) tradiţionale precum trifoi cu patru foi, coşar, flori, porcoave, brose, etc. ce sunt oferite cadou doamnelor şi domnişoarelor aducând acestora din urmă noroc şi sănătate.
Povestea Babei Dochia ce coincide cu ziua Evdochiei în calendarul creştin ortodox din data de 1 martie, cunoscută de noi toti datorită faptului că în fiecare an la finele lui februarie trebuie să ne alegem o zi (o babă) conform tradiţiei . Se spune că persoanle care doresc să afle cum va fi anul ce urmează, trebuie sa îşi aleagă o zi sau mai bine zis a baba (în perioada 1- 9 martie) cum susţineau bătrânii, astfel că vremea din ziua aleasă, va coincide cu starea de spirit a acesteia pe tot parcursul anului.

martisor
În timp ce în anumite regiunii ale ţării oamenii îşi aleg baba după bunul plac, după ziua norocoasă, ori după anumite cifre care le poartă noroc , metoda care mi se pare cea mai sugestivă şi corectă este cea a alegerii acesteia în funcţie de data naşterii a fiecărei persoane în parte. Persoanele ce s-au născut în primele zile ale lunii ( 1-9) ar trebui să îşi aleagă respective data ca babă, iar cei care s-au nascut inceput cu ziua de 10 , ziua babei se va calcula adunand cele doua cifre ale zilei de nastere ( 1+ 0 = 1; 2+2 = 4 ; 2+9=11, 1+1=2 ).

baba-martie
Cu alte cuvinte, mărţişorul este o sărbătoare specifică românilor ce celebrează venirea primăverii, o sărbatoare tradiţională a meleagurilor noastre, despre care dăinuesc nenumarate legende şi motive ale sărbătoririi acesteia. Oferirea unui mărţişor repezintă de cele mai multe ori transmiterea unui mesaj în funcţie de cadoul ce însoţeşte snurul alb-roşu, ce de-a lungul timpului a cunoscut variate interpretări în functie de zona în care facem parte.

12805722_10153964431742834_1722486722780131870_n

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns