Brânză tradițională e de neînlocuit

Brânza este  peste tot  în  lume cunoscută  … doar  că fiecare  ţară  în  parte  respectă tradiţiile  şi obiceiurile lor  în  preparerea acesteia,  tocmai de aceea  aromele  diferă de la o regiune la alta a lumii. În  bucătaria romanească  brânza  face parte din  nenumaratele bucate tradiţionale , astfel că  există  n  varietăţi de produse  lactate specific  fiecarei  zone în  parte.

download (1)

De-a lungul  timpului  bucataria romanească a fost  influenţată  de  istorie  şi de tradiţiile străine cu care romanii au intrat în contact, precum şi  nenumarate  feluri de mâncare specifice, însă  neaschimbat a rămas  faptul  că  preparatele  noastre  sunt usor  de  realizat, fără  a necesita pregătiri  speciale,  ingredientele  fiind mereu  la îndemana tuturor.

Preparatele tradiţionale din brânză  în  ţara  noastră  sunt : laptele, iaurtul , brânza, smântana, urda, Nasal (singura brânza cu mucegai autentică), cascavalul şi caşul- din care se poate prepara telemeaua, brânza sărată la borcan , brânza de burduf  toate acestea în general sărate. Dupa cum ştim cu totii, aceste preparate  pot fi mâncate alături de pâine sau  mămăligă şi o ceapă  înmuiată  în  sare.  De asemnea se pot face şi anumite  preparate cu brânză, precum  placintă  dobrogeană ( cu branza sărată)  sau  poale-n brâu (cu brânză  dulce) .

111

Toni, prietenul nostrum  drag a plecat  în  lume pentru a descoperi alte tradiţii  şi obiceiuri ale preparării  brânzei … astfel  aflând  fel de fel de secrete specific fiecărei ţări . Toate această  aventură  se datorează  faptului că Toni este un mare fan branză , în general al preparatelor  ce contin ceva  mai  multă  sare  şi  se pot consma cu mămăligă  caldă  şi ceapă.

Elvetia se pare ca a fost punctul de reper  al acestuia , brânza fondue  fiind o adevarată sursa de insiraţie  pentru el . Brânza  topită  cu  ajutorul mămăligii  calde , îl  încântă  mereu pe prietenul nostru , tocmai de aceea brânza  fondue i-a atras atenţia , astfel că şi-a dorit să  afle metodele  prin care se prepară aceasta minunăţie topită.

fondue 9

După  lungi  săptămâni  petrecute  în  Elveţia  alături de bucatarii experţi  în preparerea brânzei fondue, Toni vechiul fan al brânzei a venit în România  şi a încercat propria reţetă  alcătuită  din produse tradiţionale  româneşti –  cartofi coapte , mici  şi mujdei alături de brânza fondue traditional din Elveţia, căruia i-a adaugat un strop de brânză  sărată  (oi  şi capră).  Rezultatul a fost excepţional datorită  combinaţiei  perfecte  dintre  brânză , cartof  şi  mici,  aromată  cu ajutorul  gustului  de mujdei.

fondue 3

După îndelungate zile petrecute în faţa focului de la aragaz pentru pregărirea cremei fondue perfecte, Toni i-a atribuit acesteia un super nume pe care nu am  să îl  uit  niciodată Crème Sel Fondu .

De asemenea, tradiţionalele  turte coapte de bunica  pe  plită  vor fi umplute cu brânză fondue sărată  înainte de a fi puse la copt . Brânza topită  alături  de  pâinea  coaptă  l-au  încântat mereu  pe Toni Delaco , datorită  faptului că  acesta şi-a petrecut copilaria undeva  într-o zona de munte , unde bunicii lui aveau sute de oi  şi capre. Dacă în trecut mămăliga cu brânză sărată era preferata luiToni, astăzi aceasta a fost înlocuită de pâinea prajită pe grătar decorată cu un strat de fondue sărat.

fondue 4

Se pare că brânza tradițional romanească va fi mereu de neînlocuit, ci doar  i  se aduc îmbunatățiri ce o fac să devină mai delicioasă decât cea de odinioară.

 

Acest articol este scris pentru SuperBlog 2015.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns