Curățenia de primăvară

Primăvara este anotimpul în care natura reînvie …. dacă toamna toată natura intră într-o perioadă de „hibernare” asemenea ursului, primavara este momentul renașterii acesteia . Pe parcursul întregii ierni natura este ținută la adăpost de o groasă manta de zăpadă care în timp , treptat, se face nevăzută în zare.

primavara

Atâta timp cât natura reînvie la viață , o dată cu ea trebuie să reînvie și atmosfera din casele noastre. Întâmplător sau nu , curățenia de primăvară coincide mereu cu sosirea sfintelor sărbători Pascale , iar gospodinele sunt în această perioadă într-o continuă “ mişcare “ , acestea ocupându-se de tot ce ține de cumpărături, gătit și curățenie.

În fiecare primavară mama programează să facă  curețenie generală în casa  cu 2 -3 saptămâni înainte de Paște. Deși a devenit ca o rutină acest lucru începutul e mereu mai greu, dar odată începută activitatea parcă totul decurge de la sine și vrem să se termine totul cât mai repede. Chiar dacă nu am casa mea , pentru că încă locuiesc cu părinții mei, mereu o ajut pe mama la treburile casei.

 Dacă vrei să termini curățenia mai repede încercă să faci curat în fiecare camera pe rând, pentru că deși îți creează impresia că o să o termnini mai repede, nu face decât să îngreuneze evoluția acesteia. De asemenea, dacă vrei să muncești mai cu spor sfatul meu este acela de a asculta muzică în toata această perioadă.

cleaning

De fiecare dată , înainte de a începe curățenia încercăm să ne facem un plan cu privire la ce avem de făcut și să stabilim de la bun început care ne sunt prioritățile . Împlicarea tuturor membrilor familiei și o bună organizare nu poate conduce decât către succes. De cele mai multe ori  când împarți munca și responsabilitățile cu altcineva , tot ceea ce ai de făcut pare mai ușor.

triumf g

Dacă ar fi să fac o planificare a pașilor referitor la curățenia de primavară , schița ar fi următoarea  :

  1. Planificarea treburilor și repartizarea tuturor membrilor îndatoririlor pe care le au
  2.  Cumpărarea produselor de curățare (dacă nu le ai deja în casă);
  3. Curățenie în/și după  dulapuri (arucă toate lucrurile vechi și nefolositoare);
  4.   Începe curățenia cu bucătăria și baia (necesită mai multă muncă decât în celelalte camera ale locuinței);
  5.  Curățenie în balcon și debara (după o iarnă în care a fost pline de dulcețuri, zacuști, muraturi ,etc.);
  6. Trimiterea covoarelor la curățătorie ;
  7. Spalarea perdelelor ;
  8. Curățarea geamurilor ;
  9. Reașezarea covoarelor, perdelelor etc.;
  10. Stergerea prafului este ultima etapă 🙂

Toate gospodinele folosesc diverse produse de curățenie , însă mama mea în ultima perioadă foloseșe foarte multe produse din gama Farmec. În general , pentru bucătărie utilizează produse Triumf (util în curățarea cuptorului, aragazului ,microundelor ,etc.) , iar pentru baie și restul casei produse Nufăr (gamă ce cuprinde tot tipul de detratanți,dezinfectanți, servetele pentru mobilă,detergenți etc.)

nufar

Curățenia în bucătărie și baie este una mai strictă , pentru că sunt zonele în care avem cel mai mult de treabă, deoarece aici avem de curățat chiuvetele, cadă, robineți, toaletă etc. toate acestea necesitând mai multă atenție. Curățarea acestora presupune folosirea unor detergenți ce dizolvă murdăria , însă numai după ce a fost lăsată să își facă efectul câtea minute bune.De cele mai multe ori gospodinele când fac curățenie sunt nevoite să renunțe la anumite lucruri din casă, care cu timpul s-au dovedit a fi inutile. Toate acestea ocupă spațiu în casă sau dulapuri, locuri în care ar putea sta obiecte ce sunt chiar utile oricărei gospodine/gospodării.

                                  nufar r nufae d

Deși la început nu am fost de acord cu  faptul că produsele de curățenie vin în ajutorul nostru, cu timpul am ajuns să susțin și eu această afirmație. Un bun exemplu în constituie produsele folosite în baie și bucătărie , dacă de obicei petreceam ore în șir „curățind “ cada , chiuveta etc, acum nu fac decât să aplic produsele de curațat , le las câteva minute bune să acționeze și totul strălucește, acestea având capacitatea de a dizolva murdăria fără nici o altă intervenție externă.

În ceea ce privește curățenia din/prin dulapuri aceasta ordinea se poate păstra doar dacă fiecare lucru are locul său, folosindu-te de anumite trucuri  – fiecare obiect să aibă locușorul său bine stabilit, în funcție de categorie ( dacă îți este mai util te poți folosi anumite cutii sau îți poți compartimenta rafturile ) . O regulă obligatorie ce necesită a fi respectată de toți membrii familiei este aceea daca ai luat un lucru trebuie sa-l pui la loc imediat ce l-ai folosit.

                                           nufar tnufar y

Un mic secret al curățeniei îl constituie păstrarea acesteia, dar mai înainte de toate trebuie să știi cum să faci acest lucru. Dacă stăm bine și ne gândim curățenia înseamnă să ștergi geamurile, să aspiri, să speli podeaua, să cutăți covorul, să reașezi totul la loc și într-un final să ștergi praful.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns