Duminica Floriilor

Floriile sau Duminica Floriilor este o sărbătoare a creștinilor ce se sărbătoreste în ultima duminică înainte de Paște , neavând o dată fixă. Sărbătoarea Floriilor anunță apropierea Învierii Domnului Iisus Hristos , dar și sfârșitul Postului Mare , mai exact în a șasea săptămână a acestuia.

floriile

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin( momentul în care  a fost  întâmpinat cu ramuri de măslin , curmal și măslin ) s-a suprapus peste este o sărbătoare veche în terminologia populară –  Floriile . Dacă în prezent Sărbătoarea Floriilor a căpătat conotații religioase , în antichitate denumirea sărbătorii a venit de la zeiţa romană a florilor  Flora, zi în care era omagiată  reînvierea/ renașterea naturii, ce era sărbătorită pe data de 28 aprilie. Creștinii ortodocși în ziua Floriilor merg la biserică cu ramuri de salcie pentru a fi sfințite , acestea fiind apoi folosite pentru a împodobi icoane, geamuri și uși (depinde de fiecare zonă a țării în parte) și se păstreaza așa tot anul, ajutând  la tămăduirea bolilor .

floriiii

Sâmbata de dinaintea Floriilor are de asemenea o semnificație, reprezentând ziua în care Iisus Hristos la înviat pe Lazar. În această zi gospodinele trebuie să pregătească placinte pe care să le de-a mai apoi de pomană( sărbatoare numită și Moșii de Florii). În această zi (înaintea intrării Domnului în Ierusalim) ,Iisus în învie pe Lazăr, care a fost mort patru zile și îngropat. În  fiecare regiune a țării există căte o legendă legată de Lazăr , însă cea mai cunoscută este aceea în care Lazăr moare după ce a poftit la plăcintele făcute de mama sa .Asemenea tuturor sărbătorilor , există o serie de tradiții  și superstiții legate de Duminica Floriilor, care sunt respectate sau  nu de către creștini.

  1. Se spune că celora care se împărtășesc în Duminica Floriilor li se va îndeplini orice dorință;
  2. Toți cei care trăiesc la curte trebuie să stropească gradina și vița de vie cu apă sfințită și să le împodobească cu flori și ramuri de salcie pentru rod bun și bogat;
  3. Bătrânii spun că vremea din ziua de Florii este identică cu cea din ziua de Paște;
  4. În ziua de Florii toți creștinii trebuie să mănânce pește alături de un pahar de vin;
  5. Începând din această zi nu se mai mănâncă urzici, pentru că Mantuitorul a fost batut cu aceste plante dar și pentru că în aceasta perioada urzicile infloresc și numai sunt bune de mâncat.

Tradiția spune ca toți creștinii au în această zi dezlegare la pește, vin și untdelemn, ziua de Florii fiind a doua zi de dezlegare la peste din Postul Mare, după Buna Vestire. În această zi cei cu nume de flori își sărbătoresc ziua onomastică, în care nu se sărbătorește pentru că ne aflăm în post. Sărbătoarea floriilor reprezentând și începutul Săptămânii Patimilor –  în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare după amiază Deniile.

floriiiiii

Creștinii ortodocși în ziua Floriilor merg la biserică cu ramuri de salcie pentru a fi sfințite , acestea fiind folosite pentru a împodobi icoane, geamuri și uși (depinde de fiecare zonă a țării în parte) și se păstreaza așa tot anul, ajutând la tămăduirea bolilor . Ramurile de salcie erau în trecut folosite și în scopuri terapeutice oamenii pentru a fi feriți de boli înghițeau mațișori de pe ramura .acestora dar le  foloseau  și ca încingătoare  susținând că acestea le va  ameliora durerea de spate. De asemenea, pentru a avea copii sănătoși și întelepți , cei mai multi părinți își loveau copii cu salcie când veneau cu ele sfințite de la biserică.

Sărbătoarea Floriilor vestește începerea Săptămanii Patimilor lui Iisus , însă în același timp este considerată și o zi de bucurie pentru întreaga creștinătate.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns