Foloseşte-ţi imaginaţia şi economiseşte în bucătărie

Gătitul din punctul meu de vedere poate fi considerat o pasiune, deşi cele mai multe persoane o vad ca şi o obligaţie.În ultima perioadă tot mai multă lume se plânge că aruncă foarte multă mâncare, până şi la ştiri, în special după sărbatori se vorbeşte despre acelaşi subiect. Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Dar de ce ?Care este motivul ?

“Supermarket-urile” sunt din punctul meu de vedere unul dintre motive, acesta fiind de fapt răspunsul pe care îl primim cel mai frecvent. Explicaţia vine din faptul că supermarket-urile oferă posibilitatea achiziţionării unei variate game de produse, oaamenii fiind mereu tentaţi să se abată de la lista de cumpărături făcută acasa.

reclama 2

Ce înseamnă să facem economie în bucatărie ?

Foloseşte-ţi imaginaţia şi sigur vei avea de câştigat !!

economie

  1. Foloseşe produse făcute chiar de tine în casă

Din punctul meu de vedere, în bucătărie avem posibilitate să facem economie dacă folosim produse cât mai naturale ( bio – cum se mai spune acuma în târg).Dacă stai la casă ai posibilitatea să ai parte de propriile fructe sau legume pe care le poţi folosi în bucătărie sau le putem achiziţiona sin piaţa (unde găsim produse mai ieftine ), după care să le  transformam. Din plante precum cimbru, mărar, busuioc, rozmarin, etc. îţi poţi confecţiona propriile condimente (plante uscate ca şi cele din supermarket). Roşiile pot fi folosite pentru a face suc de roşii sau chiar paste de tomate, din grâu (faină) poţi face pâine de casă , lista putând  foarte bine continua. În aceiaşi categorie de produse „ bio” se încadrează şi “untura “ , plecând de la ideea de ce să cumpăr ulei de la magazin şi să nu mă folosesc de ceva ce am deja în casă , în acelaşi timp fiind şi mult mai sănătos ? Există atât de multe variante încât spaţiul nu îmi permite să le enumăr pe toate, rezumându-mă doar la câteva exemple, cele mai des folosite într-o bucătărie.

colaj reclama

  1. Cumpără mai puţin sau „ recicleazămâncarea rămasă în frigider

Aşa cum am spus şi la început, mereu suntem tentaţi să gătim şi să cumpărăm mai mult decât trebuie, după care suntem nevoiţi  să aruncăm alimente/mâncare pe care nimeni nu o vom mai utiliza.  În frigider mereu o să găsim produse cumpărate de la supermarker pe care am crezut că o să le folosim cândva, dar fără să ne gândim şi la ce anume. În frigiderul fiecărei familii cu siguranţă găseşti diverse produse (salam, caşsaval, măsline, sosuri diverse etc.) care împreună cu rămăşiţele de mâncare gătite în cantităţi industriale cu siguranţă vor asigura o nouă invenţie culinară.

reclama 3

De cele mai multe ori , atunci când este cazul ar trebui să ne orientăm la ceea ce avem prin frigider , rămas , şi să „ reciclăm”  aşa zisele resturi rămase. În situaţiile de genul acesta este posibil ca mâncarea obţinută să fie cu mult mai bună decât cea anterioară. Pentru a nu fi nevoit să refoloseşti mâncarea rămaşă în frigider, găteşte atât cât este necesar,deşi cred că este imposibil să nu îţi rămân nimic nefolosită în frigider care să îţi de-a bătăi de cap ulterior.

Cumpară produse de calitate şi fii mereu atent la termenul de valabilitate produselor

Calitatea produselor pe care le cumpărăm este foarte importantă şi trebuie mereu să fim atenţi la raportul preţ – calitate. De cele mai multe ori suntem tentaţi să achiziţionăm produse mai scumpe, plecând de la premisa că sunt şi cele mai de calitate. Indiferent de  preţul pe care îl au zahărul, uleiul, carnea, legumele (fiecare supermarket având fiecare marca proprie) nu cred că pot exista diferenţe în ceea ce priveşte calitatea acestor produse.

reclama preturi-bomba-eMAG

Deşi sunt produse sub marcă proprie,calitatea acestra este garantă de către magazine, iar preţurile sunt accesibile tuturor cumpărătorilor. Preţurile acestor produse sunt cu mult sub preţul brandurilor , calitatea este garantată ,iar numărul  cumpărătorilor este în creştere, conform unor studii efectuate la finele lui 2014. Atenţi trebuie să fim de asemenea, şi la „ ofertele supermarket-urilor” pentru că de cele mai multe ori avem ocazia să cumpărăm produse mai scumpe decât de obicei.În cazul produselor la oferă trebuie să mai fim atenţi si la valabilitatea acestora ,pentru că altfel după ce vor sta 2 zile în frigider vor trebui a fi aruncate, iaraşi făcând risipă. Deci soluţiile sunt mai multe :cumpără mai puţin şi citeşte cu atenţie etichetele produselor.

Gătitul poate deveni o placere, o pasiune şi mai mare atunci când ai posibilitatea să economiseşti în bucătărie . Renumiul Jamie Oliver este unul dintre persoanele care se încadrează în categoria bucătarilor ce gătesc şi econimisesc cât mai mult cu putinţă în bucătarie.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns