Inițiativele merită susținute

În urmă cu câteva zile, în timp ce căutam informații despre „informatizarea administrației publice” necesare la finalizarea lucrării de disertație, am fost direcționată către o nouă provocare inițiată de Comisia Europeană. În colaborare cu Blogal Inițiative, a fost inițiată o campanie prin intermediul cărora bloggerii își pot spune părerea cu privire la subiectele pe care ar trebui dezbătute  mai des la nivelul Uniunii Europene.

concurs-4

Provocarea inițiată pe Blogal Inițiative a fost replica concursului lansat în luna martie, Reporter și Blogger European. Concursul ce se încheie la finele acestei luni, și-a propus încurajarea jurnaliștilor și bloggerilor să se specializeze în analiza subiectelor europene, dar și a informațiilor ce provin de la instituțiile europene. Articolele pe aceste teme publicate și trimise de aceștia vor fi înscrise în concurs, jurizate și premiate în prima parte a lunii decembrie a acestui an.

concurs

Condițiile participării sunt foarte simple, fiecare concurent având obiligația de a se încrie în concurs cu minim trei materiale (fiind acceptate doar comentarii, reportaje, analize, editoriale, interviuri, articole de opinie și imagini ilustrative), cu care vor participa la o singură categorie din cele 7 ale concursului.

concurs-1

 

Și acum să îmi susțin și eu părerea …..

Internetul fie că vrem sau nu, astăzi face parte din viaţa noastră. Tehnologia evoluiază cu paşi repezi, internetul fiind astăzi folosit mai peste tot. În vara acestui an, conform unor estimări existau peste 1 miliard de site-uri şi 3,4 miliarde de internauţi. Argumentul cel mai palpabil este faptul că dacă în 1995 internetul a devenit public la nivel global, astăzi cu toţii suntem dependeţi de mediul onlie, cu tot ce înseamnă el.

În ultima perioadă, numărul românilor ce își rezolvă probleme din fața calculatorului este în creștere. Statul la cozi interminabile, accesul la cât mai multe informații, posibilitatea transmiterii unor informații într-un timp foarte scurt și comunicarea liberă i-a determinat pe cei mai mulți dintre noi să devină dependenți de internet.

internet-content

Telefoanele, tabletele, laptopurile şi tradiţionalele pc-uri sunt astăzi toate conectate la internet. În urma unei analize a utilizării internetului, s-a ajuns la concluzia că indicatorii identificaţi au multe zerouri. În urmă cu câteva zile, întâmplător am identificat pe internet un nenumărate articole în care era exidențiată  creșterea numărului de utilizatori de internet din România. Pe lângă acestea, atenția mi-a atras-o faptul că țara noastră se situiază, conform unui clasament realizat anul acesta. pe locul 14 la nivelul vitezei medii și pe locul 9 în clasamentul vitezelor maxime.

De asemenea, numărul cumpărăturilor online, a tranzacțiilor bancare, a plăților taxelor și impozitelor, respectiv transmiterea și primirea unor documente sunt în crește în ultima perioadă, în România, dar și în restul lumii. În prezent, indiferent că vrem să ascultăm muzică, să vedem un film,să jucîm un joc, să citim, să ne informă sau să comunicam, soluția este una singură , internetul.

concurs-5

Conform unor statistici realizate de-a lungul timpului, principalul motiv pentru care multe persoane evită acțiunile ce implică operațiuni bancare în constituie securitatea. Ideea creării  unei piețe unice digitale ar acorda utilizatorilor de internet ceva mai multă credibilitate.Dacă ideeea aderării la UE a fost privită cu optimism și entuziasm de statele ce fac parte și cele care încă își deresc să adere la organizație,  crearea unei piețe unice digitale va fi privită la fel. De la crearea UE până în prezent s-a reușit crearea unei piețe unice ce oferă persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului să circule între state ca și pe teritoriul unei singure țări, cu siguranță strategia unei piețe unice digitale va veni în sprijinirea anterioarelor inițiative.

digital-single-market-country-sheet1

Dacă ar fi să conving cetățenii UE să sprijine strategia unei piețe digitale, argumentul pe care l-aș invoca ar și securitatea oferită în timpul unor tranzacții online, respectiv accesul la cumpărături online în străinătate.  Dacă ar fi să argumentez cumva în fața liderilor europeni, probabil că, motivul pe care l-aș susține ar fi acelea că o dată cu eliminarea problemelor de securitate, cu siguranță numărul tranzațiilor online va crește (atât la nivel național, cât și internațional). Companiile vor avea posibilitatea creării unei piețe de desfacere și în alte țări, decât cea de proveniență. Crearea unor locuri de muncă, o creșterere economică considerabilă sunt rezultale palpabile ale acestei strategii.

Staticile din anii precedenți arată că tranzactiile sunt în creștere, deci se poate, însă oamenii necesită a fi impulsionați cumva. Digitalizarea diverselor domenii de activitate din România, dar și din celelalte state europene (servicii comerciale, comunicare,  medicină, servicii de securitate, soluții de mobilitate, servicii financiare, etc.) nu vor face decât să contribuie la creșterea economică a fiecărei țări în parte.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns