Moş Nicolae – tradiţii şi obiceiuri de peste tot

Indiferent dacă mai sunteţi copii sau nu , trebuie să credem în continuare în povestile cu Mos Nicolae şi să ne pregătim ghetuţele în aşteptarea acestuia. Sarbatoarea din 6 decembrie nu face altceva decât să ne amintească că a început luna cadourilor, dar şi apropierea cu paşi repezi a Crăciunuui.Se spune că o dată cu sosirea acestei sărbatori începe iarna , iar primii primii fulgi de zăpadă ce se scutură peste pământ cad din barba Mosului Nicolae.

cizmulite

Dar totusi, cine a fost Sfantul Nicolae??

În fiecare an pe 6 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae , considerat protectorul copiilor, al săracilor, fetelor necăsătorite şi marinarilor. S-a născut într-o provincie asiatică a Turciei de azi, şi a făcut parte dintr-o familie bogată. Averea lasată de familia sa, a folosit-o pentru a o împărţi celor saraci , întreaga viaţă dedicându-şi-o celor din jur (a înviat un corăbier ce căzuse în apă şi se înecase, a scăpat cetatea Mira de foamete, a vindecat multi bolnavi şi demonizati ,etc).

De curând am aflat că Sfantul Nicolae este sărbătorit în mai multe state ,fiecare păstrându-şi tradiţiile şi obiceiuri ,ce diferă de la o ţară la alta. În toate aceste ţări în care se păstrează tradiţia lui Mos Nicolae , copii neascultători sunt “răsplătiţi” cu o nueluşă, în timp ce doar micuţii ce au fost cuminţi primesc în dar fructe, dulciuri şi jucării.

legenda lui mos nicolae

În România, în noaptea de 5 spre 6 decembrie papucii copiilor şi adulţilor sunt asezaţi la uşă pentru a fi încărcaţi cu daruri de către Moş Nicolae. În trecut , erau agitate, la uşă de către copii şosete cu scrisori, în care erau trecute lucrurile bune făcute de aceştia, pentru care meritau cadouri aduse de acesta. Tradiţia spune că Sfântul Nicolae este considerat protectorul copiilor, acesta lăsând cadouri în papuci pentru cei cuminţi şi nuieluşe pentru cei obraznici.

Legendele spun că Sfântul Nicolae a salvat trei fete de la a fi vândute de către tatăl lor, scopul acestuia fiind acela de a se îmbogăţi. Sfântul Nicolae a dăruit câte o punguţă de galbeni fiecărei fete în momentul în care acesta vroia să le vândă, astfel fetele având posibilitatea de a se căsători şi de a şi întemeia propria familii. Se spune că de atunci a rămas traditia că Mos Nicolae oferă drept “răsplată“ nuieluşe copiilor neascultători, în timp ce copiii cuminţi primesc dulciuri, fructe şi jucării.

untitled funtitled

Data de 6 decembrie, este considerată în Olanda una dintre cele mai importante sărbători pentru copii, aceştia din urmă fiind răsplătiţi cu dulciuri şi cadouri de la moşul, doar dacă au fost cuminţi. Cadourile acestora sunt puse doar în saboti de lemn , numiţi “Nikolaus”, aceştia fiind umpluţi cu paie, considerat dar pentru caii ce îl însoţesc pe Sfântul Nicolae să împartă darurile.

În Germania , în unele regiuni din copiii se costumează în Mos Nicolae şi merg să colinde prin vecini . Dulciurile şi cadourile copiilor cuminţi sunt puse în bocanci, denumiti „bocancii Sfântului Nicolae „ .Lângă papuci copii lasă în acea seara,o traditională scrisoare cu dorinţe , dar şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Răsplata moşului pentru copii cuminţi sunt dulciurile, în timp ce copii neastâmpăraţi primesc nuieluse, cartofi si carbuni,asemenea copiiilor neascultători din Cehia, în timp ce merele ,nucile şi jucării sunt dăruite doar cei cuminţi.

wow

Măgărusul lui Mos Nicolae din Franta este şi el răsfăţat, copii lăsând lângă papuci pentru el în seara de 5 decembrie morcovi, zahar şi pentru moşu` un pahar de vin. În Belgia si Luxemburg se pastrează aceleaşi tradiţii, diferenţa fiind accea că aici moţul este însoţit de un cal, şi nu de măgar, precum în Franţa. Fructele, turta dulce şi ciocolata sunt dulciurile pe care le primesc copii cuminţi de la moşul, în timp ce nuieluşa este lasa doar celor care nu au fost cuminţi .

Danemarca este de asemenea o ţară cu tradiţii, Moş Nicolae dăruind din sacul său cadouri copiilor cuminti,acesta fiind purtat pe la casele lor de către reni. Răsplata copiilor pentru elfi (cei care pregătesc jucăriile copiilor) este o farfurie cu lapte şi budincă de orez .

mos nicolaepapuci-garnisiti

 

 

 

 

 

 

Tradiţia lui Moş Nicolae este cunoscută sub diverse forme , în funcţie de ţară şi religie. Toate acestea au în comun faptul că  Moş Nicolae este însoţit de reni, cai sau chiar magari , în timp ce copii neastămpăraţi sunt răsplătiţi cu nuiluşe , iar cei cuminţi cu daruri , dulciuri şi fructe.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns