La Selgros am văzut cum se fac crenvurști

În urmă cu câțiva ani cumpărăturile le făceam cu toții de prin piețe sau direct de la producători, însă obiceiurile oamenilor s-au schimbat imediat ce au apărut supermarketurile și magazinele en-gros, locuri în care ai posibilitatea să achiziționezi bunuri de consum în sistem de autoservire. Supermarketurile și magazinele en-gros comercializează o diversitate de produse (hrană, produse pentru casă, îmbrăcaminte, cosmetice etc.) ce au în principal prețuri convenabile pentru orice buzunar al clienților, uneori aceștia având posibilitatea de a beneficia și de oferte la anumite categorii de produse.

colaj

Selgros Cash & Carry SRL a pătruns pe piața românească în 2001, primul magazin fiind deschis la Brașov, astăzi fiind vorba de 19 astfel de magazine în România. La Iași a fost inaugurat în anul 2007 și am avut ocazia să îl vizitez zilele trecute, însă nu cum o făceam de obicei – printre rafturi, ca orice cumpărător. De această dată am avut posibilitatea de a trece de acele uși culisante care se închideau mereu în spatele angajaților, un spațiu ce l-am considerat mereu misterios datorită faptului că nu aveam acces în acele locuri.

Magazinul, respectiv Carmangeria Selgros Cash & Carry SRL, este un loc din care avem posibilitatea de a cumpăra carne de porc, vită, pui și oaie, preparate proaspete din carne, afumate și rotisate. Zilnic, în acest spațiu măcelarii pregătesc nenumărate preparate ce se pot achiziționa din raionul de Carmangerie al magazinului Selgros, printre acestea regăsindu-se piese de porc cu sau fără os, afumături, articole rotisate şi prăjite, piese de porc feliate şi condimentate, preparate din carne, mici formaţi şi pastă de mici, piese de vită/viţel dezosate, carne tocată, piese de berbecuţ, cârnaţi proaspeți în maţ de porc sau oaie și pui.

colaj 2

 

În cadrul incursiunii în spatele ușilor Carmangeriei Selgros, am fost călăuziți de Tatian Tronaru (Managerul Magazinului) și am avut ocazia în aproximativ o oră să vedem ce înseamnă de fapt să tranşezi un porc şi prin ce procese trece carnea înainte de a ajunge pe raftul magazinului, de unde poate fi luată şi preparată de fiecare dintre noi. În ciuda faptului că de-a lungul timpului am văzut de nenumărate ori cum tata tranşa porcul acasă la bunicii mei, acum am ajuns la concluzia că această activitate poate fi considerată o artă pentru simplul fapt că fiecare parte de carne în parte are o poveste, o denumire şi întrebuinţare.

colaj 3

Deşi nu mă asteptam la acest lucru, în Carmangeria Selgros am avut ocazia să urmărim o „reprezentaţie live” şi anume… cum se fac crenvurștii şi din ce anume, o întrebare ce se regăseşte în mintea tuturor în urma afirmaţiilor din presă din ultima perioadă. Surpriza celor de la Selgros a fost bine venită deoarece în numai câteva minute am fost convinsă, şi nu numai eu, că pot cumpăra cu încredere crenvurştii pregătiţi în Carmangeria Selgros, asta numai după ce am avut ocazia să văd, alături de membrii Kooperativei 2.0, exact modul de preparare al acestora. Degustarea produselor pregătite aici a avut loc după ce am făcut o vizită spaţiului în care se afumă şi se depozitează preparatele înainte de a ajunge pe rafturi.

colaj 1

Ochii tuturor au fost încântaţi de prezenţa tuturor specialităţilor marca proprie Selgros  ce se regăseau în camera de depozitare, preparate din care am fost invitaţi să gustăm, moment în care reprezentanţii magazinului au primit şi un feedback din parte noastră: „Ne mai dați o porție?”. Imediat ce am terminat de vizitat Carmangeria Selgros, am participat la o cină pregătită special pentru bloggerii Kooperativei 2.0 de către Chef Daniel Onofrei, care a gătit excepţional de bine carnea adusă direct din carmangeria magazinului, în final fiind îndulciţi cu câteva delicii produse în cofetăria Selgros, despre care nu pot spune decât că au fost excepţionale.

Vizitarea Carmangeriei Selgros alături de membrii Kooperativei 2.0 a fost o adevărată aventură datorită faptului că pentru a vedea ce înseamnă tranşarea unei jumătăţi de porc, ambalarea pieselor componente, respectiv prepararea crenvurştilor a însemnat petrecerea unei ore într-o zonă „răcoroasă”, însă a meritat şi cu siguranţă aş repeta experienţa ori de câte ori voi avea ocazia.

colaj 4

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns