Susține și tu România

România, alături de alte state europene până în anul 2020 trebuie să  reducă consumul de energie prin creşterea eficienţei cu până la 20 %, un obiectiv ce face parte din lista planurilor de acţiune pentru folosirea energiilor regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la această problemă este acela că în prezent o clădire din România consumă o cantitate de energie termică aproape dublă faţă de consumul mediu al unei clădiri din Uniunea Europeană, ceea ce conduce către preturi mai mari, astfel că încălzirea şi apa caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul energetic anual al unui apartament de bloc .

certificat 5

În prezent, în România pentru a închiria sau vinde un apartament sau casă, este necesar deţinerea unui certificat energetic, ceea a trebuit să facă şi părinţii mei în urmă cu câteva săptămană, când au scos apartamentul la vânzare, motiv pentru care şi stiu acest lucru. Apartamentul în care locuiesc a fost încadrat în clasa a A datorită consumului scăzut de energie în care se încadrează.

certificat

Imediat ce vremea se încălzeşte, împreună cu părinţii mei o să ne construim o căsuţă undeva în afara Iaşului, unde linistea şi poluarea vor fi departe de noi. Dacă mai până zilele trecute nu ne gândeam decât la proiectul casei, imediat ce am făcut  certificatul energetic al apartamentului, am început să punem pe hârtie şi o serie de detalii tehnice ale casei.

certificat 1

Primu lucru pe care l-am avut în vedere au fost  modalităţile de reducere a energiei şi anume :achiziţionarea unei centrale termice, dotarea caloriferelor cu robinete termostatice pentru reglarea temperaturii, repartitoare pentru înregistrarea consumului de energie termică a fiecărui calorifer în parte şi nu în ultimul rând , apometre pentru a ţine evidenţa la apa consumată.

certificat 3

Consumul de energie electrică poate fi redus ,de asemenea, o dată cu utilizarea unor aparate electrice şi electronice economice şi înlocuirea celor clasice cu unele ce fac parte din categoria A+ în ceea ce priveşte consumul de energie, prin achizţionarea de becuri cu LED-uri, și nu în ultimul rând izolarea termică şi fonoică a casei, de care probabil se va ocupa constructorii, cu toate că îi voi atenţiona încă de la bun început.

certificat 2

Imediat ce casa o să fie constuită, am să contactez firma care mi-a eliberat acel certificat energetic ieftin pentru apartament, de acastă dată solicitaându-i pe lângă certificat energetic și servicii de termografie în construcțiiMăsurile de reducere  eficientă a energiei are ca principal scop educarea  și responsabilizarea cosumatorilor cu privire la reducerea costurilor ecologice, economice și sociale induse de producția, transportul și consumul de energie.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

Acest articol este scris pentru SuperBlog 2016.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns