Tradiții de Crăciun în Moldova ( Cornești )

Imediat ce sărbatoarea Sfântului Andrei și-a făcut prezența în casele noastre, ale corneștenilor, încep încet – începem să ne  pregătim  pentru perioada imediat următoare – Crăciunul (Nașterea Domnului) și Revelionul (trecerea în noul an).În general, pentru noi moldovenii, sărbătorile de iarna sunt un prilej de bucurie, în ciuda faptului că în aceasta perioadă cu toții suntem agitați datorită a ceea de urmează să facem, primele pe listă fiind curățenia și cumpăraturile.

aurora 4

Asemenea fiecărei țări, oraș, regiune,satul în care am copilărit, Cornești, și de care sunt legată are specificul său, respectiv propriul mod de a sărbători, totul conform tradițiilor zonei din care face parte. Partea de nord- est a Romaniei, supranumită Moldova are din punctul meu de vedere cele mai frumoase tradiții și obiceiuri în ceea ce priveste aceste sărbătorile de iarna, și spun asta pentru ca încă de mic copil am luat parte la mai toate tradițiile din satul bunicilor mei, Cornești.

aurora 2

Startul sărbătorilor în  Cornești este dat de Balul de Sfântul Andrei dat în cinstea tuturor locuitorilor acestuia, scopul lui fiind acela de a anunța faptul că ar trebui începute pregătirile pentru Craciun, respectiv Revelion. În perioada imediat urmatoare gospodinele încep pregătirile cu marea curățenie prin casa, urmată de tăierea porcului care se face ceva mai devreme (nu în ziua de Ignat) pentru ca gospodinele să aibă timp să pregatească mâncărurile ce se regasesc pe masă în ziua de Crăciun (cârnați, muschi, slănină, jambon – toate afumate, sarmale, răcituri,  pârjoalele, chiscă și cighir).

În ceea ce privește dulciurile, prima pregatită este julfa ce necesită o pregătire anterioară turtele fiing  preparate de bunica cu câteva zile înainte (3-4 zile) pentru a avea timp să se usuce foarte foarte bine. Înainte cu o seara de ajun, bunica pregătește julfa pentru a putea fi mâncată în dimineața de Ajun al Crăciunului (un amestec de turte, halva, nucă, zahăr și un sirop aromat cu fel de fel de esențe). În ceea ce privește restul prăjiturilor,  fiecare gospodină are libertatea de a pregăti orice …însă nucile, fagurile și prajiturile cu cremă sunt cele mai des întâlnite la noi in sătuc.

aurora

În seara de ajun, Corneștiul răsună datorită colidelor copiilor ce străbat tot satul anunțând pe toata lumea  nașterea lui Iisus Hristos, aceștia fiind răsplătiți cu bănuți și poate cu câteva bomboane. Seara de ajun se încheie o dată ce tinerii (flăcăii) din sat  trec pe la casele tuturor fetelor nemăritate pentru a le colinda și pentru a le invita la balurile ce vor urma în toate  cele trei seri ale Crăcinului, petreceri dedicate tinerilor, dar și celorlalți locuitori ai satului, cum se mai zice la noi  “gospodari”.

Tradițiile  din sat nu se opresc aici, acestea continuând în  ajunul Revelionului, pe 31 dimineața , moment în care tinerii din sat organizează o trupă “Capra” numită la noi, aceștia purtând  diverse costume și măști, fiecare având libertatea să întruchipeze ce personaj își dorește.. Trupa de tineri mascați ce se strânge în centrul satului au obligația de a merge la primărie și poliție pentru a se înregistra, dupa care merg din casa în casa prin Cornești, în special pe la casele tuturor celor care au participat la bal pentru a face jocul caprei, aceștia la final fiind recompensați cu bani . Această tradiție este păstrată din generații în generații însă cu mici diferențe în ceea ce privește costumația mascaților.

aurora 3

Imediat ce se intră  în anul nou … și afară se face lumină, copii merg pentru ultima dată în această perioaă din  poartă în poartă, aceștia urând celor ce îi primesc prosperitate și belșug pentru  întreg anul ce tocmai a început, timp în care aruncă cu grâu sau orez spre casa găzdașului.Crăciunul va rămane mereu un prilej de bucurie pentru noi toți fiind  un moment plin de tradiții si simboluri ce se vor păstra peste anii și ani datorită faptului că esteo sărbătoare ce reușeste să adune la aceiași masă pe cei dragi, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla.

aurora 5

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns