Tradiţionala julfă

Crăciunul este sărbatoarea ce strânge toţi membrii familiei la un loc,momentul în care trebuie să fim înconjuraţi de toţi cei dragi. Asemenea tuturor sărbătorilor de peste an, Crăciunul este o sărbătoare plină de tradiţii şi obiceiuri care treptat nu se mai respectă.Obiceiurile care se respectă o dată cu Sărbatoarea Naşterii Domnului sau Crăciunul sunt : mersul cu colindul, ignatul porcilor, mersul cu steaua, ignatul etc. Toate aceste tradiţii sunt respectate într-un mod diferit, în funcţie de fiecare zonă a ţării.
De sărbători masa oricărui român este plină de bunătăţi, însă trebuie avut mereu în vedere să nu lipsescă bucatele tradiţionale precum julfa şi diversele preparate din carne de porc ( sarmalele, cârnaţii,piftia , chisca, jambonul , toba etc).

68397_sfintirea-mesei-ajun-1
Julfa sau Pelincuţele Domnului este considerată o prăjitură tradiţională a Crăciunului ,dar care se prepară din ce în ce mai puţine case în ultima perioadă. Denumirea de Pelincele Domnului i s-a atribuit datorită faptului că turtele sunt asemanate cu scutecele cu care a fost învelit şi încălzit Iisus Hristos la naştere.De asemenea, se spune că turtele sunt pregatite pentru a-l întâmpina pe pruncul Iisus aşa cum se cuvine.

julfa
Datorită faptului că în Ajunul Crăciunului creştinii postesc si pot manca doar fructe si legumeproaspete sau fierte fără pic de untdelemn, gospodinele au făcut o prajitura care să nu necesite prăjire şi care poate fi folosită drept hrană pentru întreaga zi .
În unele zone ale ţării julfa se dădea de pomnă pentru pomenirea delor dispăruţi , în timp ce în alte zone este oferită drept răsplată colindătorilor. De asemenea, tradiţia spune că în trecut turtele pentru julfă erau folosite ca şi răsplată pentru copii, atunci când aceştia îşi ajutau bunicii la treburile casei.

pictur22[2]
În Bucovina preotul care vesteşte naşterea Domnuui Iisus în Ajunul Craciununui este aşteptat de către gospodine cu julfă pe masă ,care apoi este împărţită de pomană. De altfel, în Dobrogea se obişnuieşte ca după plecarea preotului, întreaga familie se aşează la masa pentru a gusta din traditionala prajitura ce vesteste naşterea Domnului.
În ultima zi a postului Crăciunului unele gospodinele păstreză încă tradiţia de a pregăti julfă, aceasta presupunand respectarea mai multor etape. Turtele de julfă sunt pregătite cu 3 -4 zile înainte pentru a se usca , fiind depozitate într-un loc cald (de obicei pe sobă) fiind învelite într-un prosop. Acestea sunt preparate din apă , sare şi făină , ulterior fiind coapte pe plita sobei . Turtele de julfă sunt diferite de cele care se fac în perioada anului datorită faptului că sunt făcute din aluat nedospit .
Julfa se pregăteşte cu o seară înaintea Crăciunului, mai exact pe 23 decembrie . În trecut pentru julfă se folosea cânepa, aceasta necesitând o pregătire în prealabil (se toca ai firbea ), însă acuma gospodinele folosesc nuca şi halva pentru a o umple (cele mai multe gospodine folosesc şi un amestec al acestora). Siropul cu care se înmoaie turtele pentru julfă este preparat dintr-un amestec de apă, zahăr şi diverse mirodenii (rom, vanilie, migdalee,coaja de lamaie-portocala etc) după care se fierbe .

pictur41[1]
Ansamblarea julfei presupune trecere fiecărei turte în parte prin siropul dulce, după care sunt asezate pe un platou, peste care se presoară nuca/halvaua/cânepa amestecate anterior cu zahăr şi ceva mirodenii, depinde de fiecare gospodindă în parte şi de gusturile acesteia. Procedăm la fel cu toate turtele până când le terminăm, ultimul strat fiind doar din nucă amestecat cu halva si zahăr, iar ca décor putem folosi şi câteva stafide sau jumătăţi de nuci.

pictur42[1] turta-de-craciun-janet
Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de mare sărbătoare pentru toţi românii, ziua de 24 decembrie numită şi Ajunul Crăciunului dând startul la sărbătoare.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns