A umblat fără rovinietă câteva luni fără să știe …..

În urmă cu câteva luni , văzusem într-o ofertă a unuia dintre supermarket-urile din afara Iașuilui câteva oferte ce mi-au făcut cu ochiul. Prima variantă de a ajunge acolo ar fi aceea de a merge în centru de unde pot lua un maxi ce are capatul de linie exact în curtea supermarket-ului, însă era prea complicat. Varianta a 2-a a fost aceea de a vorbi cu un prieten ce are mașină și să îl rog să mă însoțească ,zis și făcut .A doua zi am plecat către supermarket alături de Ștefan și din discuție în disctuție am atins din întâmplare și problema  “rovinietei“.

Comic sau nu în acele clipe îl vad pe Ștefan că trage mașina pe dreapta și începe să răsfoiască prin actele mașinii.A găsit ce căuta , citește o chitanță și îmi spune : Tu știi că eu circul de câteva luni fără rovinietă? Oare câte amenzi am de plătit ? Probabil să o să mi le trimită acasă prin poștă, mai mult ca sigur, că de circulat am circulat cam peste tot în această perioadă . Sincer nu am știut ce să îi  raspund în acel moment, însă am venit cu un sfat, acela de a-și cumpara rovinietă de la prima stație peco ce era în fața nostră la vreo 700 de metri .

Untitled

Ștefan și-a cumparat rovinietă si culmea ironiei …. Și se pare că a fost un norocos și spun asta pentru că se pare că până în prezent nu a primit nici o amendă acasa… dar nu vă recomand să faceți la fel ca el , ci cumpărațivă rovinietă că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla (asta depinde de cât de norocoși credeți că sunteți).

Rovinieta este o taxă de drum ce se achită în mai multe state din Europa, însă sub un alt nume. În România rovinieta este obligatorie atât pentru cetățenii români, dar și pentru cetățenii care tranzitează teritoriul țării noastre. Circularea tuturor tipurilor de autovehicule fără rovinietă se sancționează cu amendă în funcție de tipul mașinii.

Untitled

Înițial ,eliberarea rovinietei se facea numai în baza unor acte de identificare a șoferului, respectiv a mașinei, o diferentă fiind între persoanele fizice (Talonul sau cartea de identitate a vehiculului; documente vamale dacă vehiculul este înmatriculat temporar și cartea de identitate a posesorului) și cele  juridice (Certificat de înmatriculare sau carte de identitate împreuna cu o copie conform cu originalul semnată și stampilată de directorul societății a certificatului de înmatriculare sau cărții de identitate a vehiculului; documente vamale în cazul în care vehiculul este înmatriculat temporar; cartea de identitate a plătitorului și dacă autoturismul este achiziționat în leasing, este obligatorie prezentarea contractului de leasing).

În prezent metoda achiziționării rovinietei electronice este una mai simplă doarece șoferul îi spune operatorului, pe propria răspundere , numărul mașinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul autovehiculului și perioada de valabilitate a acesteia .O dată introduse în calculator toate informațiile acesta genereaza un bon sau factură fiscal ce demonstrează achitarea rovinietei (plata se întregistrează în baza de date CESTRIN).Rovinieta poate fi achiziționată și prin SMS trimis la 7500 ce conține informații cu numărul de înmatriculare al mașinii și categoria rovinietei (o literă) în funcție de tipul de autovehicul. Imediat vei primi un mesaj ce conține informații detaliate despre achizitții și prețul final , cerându-se de asemenea și confirmarea achiziției printr-un mesaj la 7500 cu textul DA. Când tranzația s-a realizat solicitantul va primi un mesaj de confirmare.

Untitled

Rovinieta are ca și perioadă de valabilitate cuprinsă între o zi până la 12 luni , iar în ceea ce privește tarifele,acestea sunt în funcție de categoria autovehicolului.Șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale a României fără să dețină o rovinieta valabilă pot fi amendați și fără să fie opriți  în trafic de către polițiști, aceștia fiind foarte ușor depistați cu ajutorul unor camere video fixe/mobile special amplasate în acest scop.În ceea ce privește procesul verbal de contravenție , acesta este trimis șoferului acasă prin poștă.

Dacă nu vreți să fiți amendați încercați să nu uitați să vă cumparați rovienieta din timp !!!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns