Amintiri din copilărie ….

Zilele trecute în timp ce navigam pe internet , am văzut o reclama la o sapaliga, si ce credeți , am intrat să vad despre este vorba pentru că imediat mi-a trecut prin minte diferite amintiri legate de acest produs de grădinărit.

Sapaliga, pe care am găsit-o pe site-ul celor de la Gardenpedia este o unealtă folosită de obicei pentru tăierea ierburilor , dar si pentru afânarea solului. De asemenea, sapaliga ne ajută să săpăm șanțuri în pământ , în care ulterior vor fi plantate  răsaduri / semințe de legume. Asemenea unei mici sape, sapaliga are în partea opusă tăișului doi sau trei colți , aceasta fiind întrebuințată la săpat, afânat solul, plantat ,plivit și nivelat solul. Sapaliga este folosită , de asemenea, și pentru curățarea cărămizilor.sapaliga

Copilăria mi-am petrecut-o la țară , undeva într-un sătuc de lângă Iași. În această perioadă , deși eram destul de mică, am petrecut ceva timp prin grădină , alături de bunica mea. Îmi placea foarte mult să stau alături de ea , în special primavara când planta diverse legume prin grădină.O dată cu trecerea timpului am crescut și am început  chiar să o și ajut pe bunica la treabă. Stau și îmi amintesc și acum cu drag de momentele în care mergeam alături în grădină și o ajutam să planteze legume. De obicei eu eram cea care semana semințele , în timp ce bunica sapa șiragurile.  De asemenea, foarte mult îmi plăcea să plantez răsaduri ( roșii, ardei, vinete,etc.) alături de bunicu, care făcea acest lucru cu mare drag, ca și astăzi de altfel.  Toate aceste activități se petreceau undeva în primăvara.

O dată ce legumele plantate alături de bunica și bunicu au început să crească , pe lângă ele își făceau simțită prezența și buruienile ce trebuiec tăiate / înlăturate săptămânal. De  această dată lucram iar alături de bunica și bunicu , ba chiar aveam sapaliga mea, făcută special de bunicu pentru mine. Săptămânal eram nevoiți să trecem cu sapaliga pe lângă legumele din grădină pentru a taia ierburile ce creșteau pe lângă acestea.

ecoset_seliderei_02        distanta-plantare-tomate-rosii

Îmi plăcea foarte mult să merg să îi ajut , indiferent că aveau treabă în grădină sau în câmp. Aveam o plăcere deosebită să merg cu ei și cu ceilalți oameni pe care bunica îi plătea să îî ajute la treburile câmpului. Și aici sapaliga îmi era de mare ajutor , pentru că mă ajuta să tai plantele ce creșteau în jurul porumbului. De cele  mai multe ori bunica mergea în urma mea pentru că rămâneau plante ce trebuiau tăiate. Se pare că sapaliga a fost un coechipier de nădejde de care o să îmi aduc aminte mereu cu mare drag. Si acum , de câte ori am ocazia și ajung la bunicii mei îmi i-au din magazie sapaliga făcută de bunicul și merg să tai plantele nepoftite răsărite printre florile din fața casei. După ce termin cu florile trec și pe lângă staturile de căpșuni. De fiecare dată când fac aceste lucruri îmi aduc aminte cu drag de perioada copilăriei.

logo

Acum că am găsit această sapaligă pe internet și am posibilitatea să o comand online de pe site-ul-celor de la Gardenpedia o să am posibilitatea să îmi ajut bunicii mai mult. Deși o să mă mândresc cu această nouă sapaligă , niciodată nu am să o uit pe cea făcută de bunicul meu special pentru mine.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns