Casa de la ţară …

O mare parte din copilărie mi-am petrecut-o la ţară , alături de bunicii mei pe care îi vizitez în fiecare sfârşit de săptămână. Timpul, mai bine de 20 de ani şi-au lasat amprenta asupra locului în care am copilărit, dar şi asupra persoanelor de acolo. casa 6
În prezent casa în care am crescut şi copilărit, numai este ce era în trecut, sobele din teracotă au dispărut fiind înlocuite de centrală, plasma şi accesul la televiziune prin cablu a înlocuin TV-ul alb negru, duşumelele au fost înlocuite cu gresie şi parchet, geamurile şi usile de lemn au fost folosite drept “combustibil” pentru foc şi înlocuite cu termopane, iar telefonul fix a dispărut cu tot cu fir, bunicii mei folosind astăzi telefonul mobil. Astăzi casa este cu totul diferită , uneori chiar fiindu-mi dor de casa în care am crescut .

casa 5
Anul acesta ,spre primavară , întâmplător am fost nevoită să rămân singură acasă , astfel fiind nevoită să îmi fac focul singură la centrală , conform instructajului făcut de tata înainte de plecare( din 4 în 4 ore trebuie să merg să verific focul şi eventual să pun câte un lemn). În principiu am încercat să respect spusele lui tata, însă în casă încet încet căldura scadea astfel fiind nevoită să dau caloriferele un pic mai tare , deci centrala “ cerea” mai multe lemne .

casa 2 casa 1
Casa bunicilor mei datează încă de când erau aceştia tineri, deci este de înteles ca nu s-a folosit la construirea ei caramida sau bca, argila şi paiele fiind singurul material de construcţie utilizat în acea perioadă. Dacă atunci era varianta cea mai bună, astăzi casa necesită ceva “update-uri” soluţia fiind izolarea pererilor pe exterior.

casa
În prima faza principalul motiv pentru care ne dorim să izolam termic casa este acela că o parte din caldură se pierde prin pereţi, din simplul motiv ca acestia sunnt foarte subtiri şi exact aşa cum spune şi bunicul meu , cel mai important este protecţia împotriva frigului din timpul iernii. Aceste afirmaţii sunt susţinute de întâmplarea la care am luat parte în urmă cu ceva timp.

casa 4
Îl susţin afirmaţia bunicului meu pentru ca sunt constientă, că deşi centrala îşi face datoria , în casă uneori se răceşte mai repede decat ar fi normal ceea ce presupune refacerea focului pentru menţinerea căldurii. Toate aceste pierderi nu atrag după sine decât cheltuieli mai mari ( curent, lemne , timp ) .

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns