Căsuţa dintre munţi

În urmă cu câteva zile am identificat pe internet Campania  „Caldura la îndemană!”, dezvoltată în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul căruia sunt oferite sfaturi practice, la îndemână şi accesibile din punct de vedere economic, tuturor celor care vor să-și izoleze singuri casele.Campania pune la dispoziţie o serie de soluţii de izolare a caselor, materialele recomandate fiind specific fiecărei zonei geografice din care faci parte, respectiv instrucţiuni de utilizare a acestora, scopul  fiind acela de a crea posibilitatea tuturor de a-şi izola casa singur cu materiale ce se regăsesc în natură.

Caldura-la-indemana

Obiectivele ce stau la baza proiectului sunt reducerea sărăciei energetice, prin îndepărtarea barierelor pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică în rândul gospodăriilor şi comunităţilor sărace din România. Campania „Caldura la îndemană!” te ajută să îţi faci  izolații termice cu produse uzuale și cu un cost minim, în acelaşi timp având posibilitatea de a-ţi alege singur materialele de izolaţie specifice zonei din care faci parte.

Imaginaţia mea ca de obicei este năstruşnică, imediat imaginându-mi ce aş face eu într-o astfel de situaţie. Încă de când eram copil, de câte ori am avut ocazia să plec în vacanţe sau excursii, am ajuns numai în zonă de munte, poate că de aceea, dacă aş avea ocazia să îmi construiesc o casă într-o altă zonă deât cea în care locuiesc în prezent, aş alege muntele, un loc în care oriunde te  uiţi în jur  nu poţi vedea decât fumuseţi ale naturii (munţi, verdeaţă, animale,etc).

Untitled3

Întotdeuna am admirat casele de la munte datorită faptului că arătau diferit faţă de cele din zona în care locuiesc eu, explicaţia fiind probabil aceea că  materialele folosite acolo nu se regăsesc şi în alcătuirea caselor din Moldova. Diferenţa dintre casele de la munte şi cele din zona noastră este faptul că acestea sunt construite în aşa fel încât reuşesc să se integreze în natură, principalul material folosit fiind lemnul.

Acum, dacă aş avea posibilitatea de a-mi construi o căsuţă la munte cu siguranţă aş încerca să mă pliez exact pe ceea ce îmi oferă mediul înconjurător, alegând astfel izolațiile cu lemn, șipci sau deșeuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, unele dintre acestea fiind de fapt şi materialele pe care le folosea bunica în trecut când vroia să îşi repare casa prin anumite locuri. Amestecul de paie cu argilă galbenă era preferatul meu, astfel că ori de câte ori bunica folosea acest amestec nu mă puteam abţine a o ajuta să îl repartizeze în locurile în care erau nevoie de reparaţii.

Untitled

Izolarea unei case cu materialele enumerate mai sus pe lângă faptul că m-ar ajuta să reduc considerabil costurile, este si o soluţie naturală, evitând astfel a folosi tot felul de chimicale ce sunt folosite de către toţi constructori zilelor noastre. Un cerdăcuţ din lemn în faţa căsuţei, alături de izolarea pereţilor cu un amestec de paie, coceni de porumb şi argilă i-ar reda casei mele imaginea unei căbănuţe perfecte din poveste.

971483

Casele simple şi practice au fost mereu pe gustul meu, astfel că dacă aş avea ocazia cu siguranţă mi-aş face o casă asemenea celei descrise anterior, folosindu-mă în acelasşi timp şi de tipul de izolaţie specific zonei de munte.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns