Cauciucul – resursă a tehnologiei

Tehnologia a avansat atât de mult în ultima perioadă, încat sunt uimită uneori de ceea ce vad în jurul meu, rareorii uitându-mă cu nostalgie la trecut și cu uimire către viitor, neștiind exact cu ce “surprize” și “provocări ” ne așteaptă acesta.
În ultimul secol au avut loc nenumărate modificări în materie de tehnologie, încât uneori îmi vine atât de greu să cred ca sunt posibile anumite lucruri (plasmele înlocuiesc vechile televizoarele alb- negru , telefoanele cu rotițe sunt înlocuite de mobile,etc), însă nu rămane decât să le acceptam.

cauciuc 4
Dacă în trecut eram obisnuită să trăiesc fără tehnologie astăzi ,nu știu ce m-aș face astăzi fără telefon, laptop , internt fiind oarecum “dependentă “ de a comunica cu cei din jur și de a fi la curent cu ceea ce se întamplă în jurul meu.Dacă tehnologia nu ar fi avansat atât de mult, oare astăzi ar mai fi existat masinile , având în vedere faptul că în trecut căruțele se deplasau cu ajutorul unor roți de lemn ? Oare acesta o fi fost unul dintre motivele pentru care a apărut cauciucul ,având în vedere faptul că aproximativ 70 % din producția totală de caucic este folosită în producerea anvelopelor de mașini?

cauciuc 5 cauciuc 6
Dacă în trecut întrebuințarea caucilului a fost minimă, în prezent acesta are o importanță majoră datorită faptului că peste tot unde mergi cauciucul este folosit într-o largă gamă de utilizări casnice, textile, tehnice, sanitare ,etc. Nunumărate întrebuințări de astăzi ale cauciucului nu face decât să îi redea acestuia un mare grad de importanță, regăsindu-se mai peste tot unde mergem.
Dacă stăm să analizam atent toate întrebuințările cauciucului , acesta nu numai ca este transformat în anumite “ maşinării“, în cazul de faţă benzile transportoare , aceste la rândul lor fiind folosite ca şi “ajutor” la realizarea unor obiecte . Un exemplu concret în constutuie acele benzi transportoare confecţionate de către Elastimpex Romania. Produsele acestora sunt recunoscute la nivel național datorită varități acestora dar și datorită bunei calităţi a acestora – fiind utilizate în anumite fabrici, ajutând astfel la transportul diverselor materiale și produse.

cauciuc
Dacă în trecut în industria producătoare totul era făcut manual, astăzi banda de cauciuc , respectiv placa din cauciuc ajută la îmbutelierea , transportarea, împachetarea respectiv inspecţia produselor ce se fabric acolo , în funcție de activitatea firmei ce folosesc benzi transportoare cauciuc. Interesant ar fi să ne închipuim cum ar decurge o zi de muncă într-o fabrică de panificatie sau de îmbuteliere a diverse fructe ,legume, carne, suc, medicamente,etc. – totul ar fi un haos total pentru că toate aceste produse ar trebui să ajungă în anumite utilaje și părți ale fabricii , astfel acestea fiind nevoite a fi transportate de către angajații.

cauciuc 3
Angajații acestor fabricii în care produsele necesită a trece prin mai multe sectoare de activitate pentru a putea fi puse la vânzare ar fi transformați în roboți iar producția ar scădea datorită faptului că activitatea unei astfel de bandă nu poate fi compensată cu activitatea desfășurată de om, de asemenea nici regulile de igienă nu ar mai fi respectate.
În astfel de situaţii firmele de curerat, aeroporturile, supermarketurile ar avea şi ele de suferit avaînd în vedere faptul că sunt depenedente de aceste benzi transportoare. Cu alte cuvinte cauciucul a jucat şi va juca un rol important în vieţile noastre a tuturor datorită faptului că activitaţile noastre sunt strans legate de existenţa acestuia.

cauciuc 2

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns