Dâmboviţa de ieri şi se astăzi

În fiecare an Comisia Europeană a organizat în România un festival de dezvoltare urbană, Urban Fest, prin care se doreşte promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului şi dezvoltării locale sustenabile.Anul acesta festivalul Urban Fest se desfăşoară în perioada 16 -21 iunie şi are ca temă „BlueGreen – Râuri în oraşe smart”, eveniment ce își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.

dambovita 9
Evenimentele desfasurate pe intreaga perioada a festivalului sunt două conferințe despre mobilitate și rolului râurilor în orașele smart, consultări publice cu privire la rolul Dâmboviței în București, un târg de proiecte de dezvoltare urbană, dezbateri privind dezvoltarea orașelor smart, tur cu bicicletele care promovează mobilitatea urbană, ateliere de activare urbană, plimbări în ambarcațiunile cu vâsle (row-show), concerte și focuri de artificii.
Având în vedere faptul că activitatea festivalului se se desfășoară în zonele adiacente râului Dâmbovița din București, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești, presupun că în urma acestuia râul va suferi unele schimbări / modernizări .
Dacă în trecut , prin secolul XIX –lea Dâmboviţa era locul de unde locuitorii Bucureştiului luau apă pentru baut şi animale, dar şi unde se scăldau asemenea lui Nica , astăzi râul arată cu totul altfel datorită modernizării acestuia.

dambovita 7
Dâmboviţa este un afluent al râului Arges ce străbate Capitala de la barajul Lacului Morii şi până la Autostrada Soarelui.Râul Dâmboviţa a început să arate cu totul diferit imediat ce Bucureştiul a devenit din ce în ce mai populat, importanţa orasului crescând de la o zi la alta, râul devenind un simbol al acestuia.
De-a lungul timpului râul Dâmboviţa a fost modernizată, însă astazi reamenajarea acesteia reprezintă o adevarată provocare , deoarece transformarea râului într-un spaţiu atractiv şi plin cu verdeaţă reprezintă de fapt o schimbare radicală .
Dacă ar fi să am posibilitatea de a realiza un proiect de reamenajare a Dâmboviţei , acesta ar fi unul amplu ce va cuprinde atât râul Dâmboviţa cât şi obiectivele importante pe langă care trece aceasta (Lacul Morii , Parcul Eroilor, Parcul Izvor, Parcul Unirii şi Gradina Botanică).

                   dambovita 6 dambovita 5
Prima schimbare în ceea ce priveşte râul Dâmboviţa îl reprezintă iluminarea acestuia cu lampi cu Led-uri , oferindu-I acestuia vizibilitate şi pe parcursul nopţii. De-a lungul Dâmboviţei , pe ambele maluri aş amenajat alei pietonale şi platforme belvedere. De asemenea , vor fi construite mai multe poduri ce vor traversa Dâmboviţa , iar cu ajutorul ambarcatiunilor uşoare cu vasle, a bărcilor cu rame şi a hidrobicicletelor , Damboviţa va putea fi navigabilă.

                          dambovita p dambovita 2
Modernizarea râului Dambovita va presupune si amenajarea unor piste de biciclisti , pe unul dintre malurile acestuia, crearea unui circuit de alergare ,dar şi o serie de alei de promenă cu mese si bănci.De-a lungul Dâmboviţei vor fi construite o serie de poduri ce vor reprezenta de fapt o zonă de comerţ stradal, unde se va putea găsi o carte bună, anticariate şi diverse expozitii în aer liber. Diverse constructii suspendate precum terase , cafenele şi cinematograve vor dăinui peste râul Dâmboviţa şi vor fi pe gustul tinerilor .

            dambovita 3 dambovita 4
Râul Dâmboviţa va trece printr-o transformare spectaculoasă devenind o zonă dedicată turismului, agrementului şi sportului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns