Fac ce vreau cu impozitul de 2%

Fiecare dintre noi şi aici mă refer strict la persoanele care lucrează şi au un venit ,sunt “obligate” să plătească statului un impozit, din cadrul căruia există posibilitatea redirecţionării a 2% către o asociaţie, fundaţie sau organizaţie non-guvernamentală. Aceşti 2% reprezintă, de fapt, o parte a bugetului de stat, mai exact impozitul pe care îl plătim statului în fiecare an.

anaf 4
Redirecţionarea a 2% din impozit arată de fapt resposabilitatea fiecărui contribuabil în parte, acesta avand posibilitatea de a hotărâ modul în care aceştia vor fi “valorificaţi”. De reţinut este faptul că redistribuirea acestei sume nu reprezintă un cost suplimentar pentru nimeni , ci este doar o parte din impozitul plătit deja în bugetul de stat.
În fiecare an Codul Fiscal pune la dispoziţia persoanelor fizice (contribuabililor) mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul tocmai ce a trecut către o entitate nonprofit (asociaţii, fundaţii, organizaţii sindicale, patronate, partide politice, asociaţii de proprietari, case de ajutor reciproc ale salariatilor, etc.) , unităţilor de cult sau chiar acordarea unor burse private.
Doritorii nu trebuie decât să completeze un formular (formularul 200 dacă ai venituri doar din salariu sau formularul 230 dacă ai avut mai multe surse de venit ) ce trebuie depus la Administraţiilor Finanţelor Publice de care aparţii până spre finalul lunii mai ai fiecărui an. De reţinut este faptul că dacă nu distribuim această sumă de bani către nimeni , aceasta va fi încasată şi gestionată de către stat.

anaf 6

De ce şi către cine să direcţionăm cei 2% din impozitul pe venit ???

Foarte multe persoane evita să completeze acele formulare prin care distribuie cei 2% din salariu către o organizaţi etc. pentru simplu fapt că are impresia că este o suma desemnificativă , însă lucrurile nu stau chiar aşa. Dacă analizăm tabelul de mai jos o să vedeţi că sumele sunt modice, dar dacă îmulţim cu un număr n de persoane , suma devine una reprezentativă.

tabel
Un alt motiv pentru care toţi contribuabilii ar trebui să redirecţioneze cei 2 % din impozitul pe profit este acela că are posibilitatea de al transmite către o asociaţie/organizaţie care merită şi care are nevoie de acest sprijin.
Aceasta suma infimă până la urmă poate veni în ajutorul unei persoane sau unei organizaţii care întradevăr are nevoie de respectivii bani. Mereu avem tendinţa de a spune că “ce poate face cu o sumă atât de mică ?“, însă trebuie să luam în calcul faptul că mai multe sume adunate la un loc pot schimba ceva ( 10 lei x n persoane = o sumă care poate conduce către o schimbare).

anaf 2
Prin intermediul impozitul pe profit de 2% , contribuabilii au posibilitatea de a sprijini financiar diverse asociaţii şi fundaţii culturale,care întradevăr au nevoie de acei banuţi şi care vor fi folosiţi în scopuri utile. De reţinut este faptul că direcţionarea procentului de 2% din impozitul pe venitul anual se poate face doar către o singură entitate nonprofit.De cele mai multe ori orice ajutor poate însemna foarte mult.
Fiecare contribuabil care nu redirecţionează aceşti 2% trebuie să ştie că banii rămân statului, însă de reţinut este faptul că prin acest sistem fiecare dintre noi devenim stăpâni pe 2% din impozitul pe care l-am plătit statului şi putem să decidem ce sa se întâmplă cu ei. De asemenea , în fiecare an avem posibilitatea să redistribuim acest 2 % către orice altă entitate nonprofit fără nici un cont suplimentar.
De reţinut din toată acestă poveste este faptul că dumneavostră ca şi contribuabil aveţi posibilitatea să direcţionaţi 2% din impozitul pe venit către orice entitate nonprofit, această sumă reprezentând de fapt o parte a bugetului de stat, o fracţiune din impozitul pe care îl plătiţi statului in fiecare an şi care indiferent că dorim sau nu pleacă din buzunarul nostru.

anaf 5

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns