Fii un cetățean activ

 

Proiectul “FII ȘIR ! – STUDENT IMPLICAT DE ROMÂNIA” este realizat cu ajutorul “Asociației Pro Democrația”.și se desfășoară  în București.  Întreaga activitate este un “„Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România”, având un buget de 81,639.60 Euro . Grupul țintă a acestui proiect îl constituie tinerii cu  vârste cuprinse între 18- 30 de ani din 6 comunități din România.

                                  asociatia_pro_democratia_logo descărcare

Principalul motiv pentru care sa dorit initierea acestui proiect îl constituie neimplicarea tinerilor în societate , mai exact :

– lipsa participării tinerilor la legislația națională,

– lipsa de informare și de încredere în instituțiile publice,

– lipsa beneficiilor participării civice în sistemul de învățământ.

Astăzi , foarte puțini tineri doresc să se implice în activitățile administrațiilor publice, principalul rol al programului fiind acela de ai face pe tineri să înteleagă  sistemul de funcționare a acestuia de la toate nivelurile. Implicarea tinerilor în viața comunității presupune initierea acestora cu privire la relația om politic – alegator ,comunicarea din domeniul politic , toate acestea conducând către întelegerea motivului pentru care se dorește implicarea lor în identificarea și solutionarea problemelor comunitare.

administratie-publica-574x600

Proiectul are la bază  identificarea motivelor pentru  care  tinerii (studenții) se implică  sau nu în viata comunității, cu propunerea de imbunătățire a gradului de implicare a acestora în comunitate. Practic, se dorește creașterea nivelului de participare a acestora la viata comunității și motivarea de a se transforma într-un cetățean activ.De asemenea, prin intermediul proiectului  se dorește identificarea principalelor motive pentru care tinerii nu se implica în comunitate . Pe întreaga perioadă de desfasurare a proiectului tinerii au posibilitatea identificării și aplicării unor  proiecte , prin intermediul acestora dorindu-se tranfosrmarea acestora în cetățeni activi.

Untitled

Ce inseamna sa fii cetățean activ ?

A fi cetățean activ presupune :” Implicarea în problemele comunității trebuie să fie comunitară. Nici un cetățean nu-și aparține sieși, ci toți aparțin  societății, căci fiecare este o parte a ei. Iata grija fiecăruia trebuie să devină grija tuturora.”  Aristotel

Scopul proiectului este acela de a arata tinerilor din România ce înseamnă a fi un cetatean activ. Fiecare cetățean  în parte are drepturi (drepturi referitoare la libertăţile individuale; dreptul de a exercita puterea politică, de a alege şi a fi ales; dreptul la un trai decent, îngrijire medicală, locuinţă şi venit minim) , dar și obligații față de statul în care locuiesc.

                       images (1)images

La finalul proiectului se dorește ca tinerii să învețe să devină cetațeni activi  și  responsabili de acțiunile și faptele lor , prin implicarea acestora în tot felul de activități sociale și culturale. Toate aceste lucruri sunt posibile prin relaționarea cu ceilalți membri ai comunității,prin interacțiunea cu autoritatile publice de la toate nivelurile .

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns