Graffiti-ul …. e mai mai mult decât o artă stradală

Încă din perioada copilariei am fost un copil mai năstrusnic , fiind mereu pasionata de lucre îndrăzneţe şi pline de adrenalină, tocmai de accea evenimentul dedicat pasionatilor de arta urbana desfăşurat la Bucureşti mi-a atras atenţia şi am vrut să mă informez cu privire la activitaţile desfăşurate pe parcursul acestuia . În perioada 28 august- 18 septembrie se desfăşoară “Urban Culture “ un eveniment dedicat pasionaţilor de artă urbană , mai exact pasionatilor de desenele graffiti , de fotografia urbana sau de biking.

graffiti 8
Campania “Fii parte din arta strazii “ provoacă tinerii pasionaţi şi iubitori ai culturii urbane să exprime ceea ce simt într-un mod artistic , dar şi în funcţie de pasiunile acestora. Manifestările şi actiunile din cadrul evenimentului sunt diverse : BMX Show, Graffiti Street, Street Dance Show, Urban Photography etc, oferind astfel posibilitatea tuturor tinerilor pasionaţi să demonstreze ceea ce stiu să facă .

graffiti 7
Ideea ca graffiti-ul este o artă sau nu constituie în continuare o controversă datorită faptului că cei mai multi o consider doar o manifestare a unor oameni “ pasionaţi de pictură prin culori “. Grafitistii consider că scopul principal al graffit-ului este acela de a transmite un mesaj şi de a atrage atenţia , însă fără a fi înteles de către oricine. În ciuda faptului că foarte multe persoane critică acest mod de exprimare , eu susţin acest gen de persoane care îşi exprimă ceea ce simt intr-un mod mai puţin galagios …. atata timp cât fac acest lucru în locuri special amenajate. Încă de mic copil mi-a placut să desenez, însă neavând talent câtuşi de puţin am renuntat la idee , tocmai de aceea mereu am fost atentă la “ pereţii“ desenaţi din jurul meu, admirând în acelaşi timp iniţiativa, curajul şi talentul unor persoane care îşi exprimă ceea ce simt prin desen.

graffiti 6 graffiti 4 graffiti 1
Graffiti-ul a fost folosit încă din antichitate , avându-şi rădăcinile în perioada Imperiului Roman şi a Greciei Antice. Începând cu anii `60 , această artă – considerată de fapt o parte a culturii muzicii hip- hop ,a început să prindă contur în New York , “autorii “ fiind tinerii ce ascultau acest gen de muzică . Grafitiţtii consideră că atât timp cât nu există o scoală care să aibă acest profil , fiecare are libertatea de acţiona şi creea după propriile regulile.

graffiti 2
Considerată de către graffitişti o manifestare a frumosului, astăzi graffiti-ul poate fi privit ca o adevarată provocare , datorită concursurilor organizate pe această temă. Asemenea fotografiei urbane şi biking-ului , graffiti-ul este o artă realizată de oameni curajosi , noncorformişti cărora le place să promoveze exact ceea ce simt fără a ţine cont de părerile şi prejudecăţile celor din jur – important fiind să faci ceea ce simţi şi ce îţi place.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns