Incursiune în Iaşul de altădată

În ciuda faptului că şi astăzi numele oraşului este încă o sursă de controversă pentru mulți istorici, un lucru este cert, și anume acela că Iaşul datează din anul 1408, deţinând astăzi statutul de atracţie culturalo-istorică în mare parte, iar datorită vechimii monumentelor și istoriei ce dăinuie încă din cele mai vechi timpuri.

13000225_578253635667806_7790561610852185910_n

Dacă în urmă cu puțin ani accesul cu mașinile pe Aleea Ștefan cel Mare era posibil, de trei ani încoace aceasta a fost transformată într-o alee pietonală ce ţine din faţa Teatrului Național Vasile Alecsandri până la Casa pătrată, astăzi Prefectura Iași. Piatra cubică a reușit să îi redea zonei o altă  imagine, alături de monumentele ce se regăsesc de-a lungul aleii, locuri pe care le-am vizitat sâmbătă alături de membrii Kooperativei 2.0, sub îndrumarea lui Marian Matei, Victoriei Bejan, respectiv Alexandru David, reprezentanţi ai Asociaţiei Turistice de Ghizi din România şi a Școlii de Ghizi Iași.

victoria

Aleea pietonală din centrul Iaşului se deschide cu o frumoasă privelişte a Teatrului Naţional Vasile Alescandri, clădire (construită între 1894 şi 1896) ce reuşeste să te conducă către o lume de basm, o lume plină de costume şi rochii de epocă păstrate încă din primele spectacole jucate pe scena celei mai vechi clădiri teatrale din țară, astăzi regăsindu-se în lista monumentelor istorice.

eu h

Atmosfera de epocă a continuat imediat ce am ajuns în fața Palatului Roznovanu, actuala  Primărie a Iașului, unde Victoria a făcut o scurtă incursiune în fascinanta istorie a acestuia, o poveste ce a reușit să aducă zâmbetul pe buzele tuturor, datorită poveștilor zbuciumate ale familiei de boieri moldoveni Rosetti-Roznovanu. În lateralul Palatului Roznovanu, pe peretele uneia dintre clădiri se regăsește o hartă a Iașului din mozaic, unde am identificat cele mai importante obiective turistice ale Iașului.

download (1)

Religia a jucat de-a lungul timpului un rol important în istoria orașului nostru, următorul nostru obiectiv vizitat fiind Catedrala Romano-Catolică, un loc despre care nu știam foarte multe, însă după cele 30 de minute petrecute alături de domnul Emil Bejan am aflat întreaga poveste legată de pictura, arhitectura și spiritul religios ce dăinuiesc de peste ani în interiorul zidurilor acesteia.

IMGP1067

Aleea pietonală Ştefan cel Mare se încheie cu o intersecţie şi o trecere de pietoni ce ne trece către o altă lume plină de istorie, ce se deschide cu Casa Dosoftei sau Casa cu două faţade, în vecinătatea căreia se regăseşte Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, ambele construcţii fiind incluse în lista monumentelor istorice datorită vechimii şi istoriei acestora.

Casa Dosoftei (Casa cu arcade), deşi în prezent găzduieşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iaşi, documentele atestă că iniţial clădirea a făcut parte din anexele curţii domneşti, după mutarea capitalei de la Suceava la Iaşi. Printre altele, ghidul nostru, Alex, a ţinut să menţioneze şi vechimea construcției arhitecturale ce a aparţinut inițial Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc”, cunoscută ca fiind cel mai vechi edificiu religios din Iaşi şi care a servit drept Catedrală mitropolitană în cele mai vechi timpuri.

hh

Alex, imediat ce a terminat călătoria printre zidurile vechii Curți Domnesti, i-a predat ștafeta lui Matei, care a preferat să se aproprie cât mai mult de statuia lui Ștefan cel Mare, despre care ne-a vorbit câteva minute în șir, astfel având ocazia de a afla de existența unei copii a acesteia, ce ar trebui să se regăsească astăzi undeva în Cracovia, Polonia.

IMGP1080

Mult așteptatul moment a sosit între timp, unul dintre reprezentanții Palatului Culturii invitându-ne să luăm parte la o scurtă prezentare și plimbare în interiorul palatului, acum înainte de redeschiderea oficială ce va avea loc la finalul acestei luni. În ciuda faptului că până în prezent nu am avut ocazia să vizitez decât anumite încăperi din cadrului Palatului Culturii, de această dată am avut ocazia să ajung în locuri de care nu știam. Ruinele vechi ale fostului Palat administrativ, ceasul ce se regăsește în turn, respectiv imaginea sălii de judecată m-au fascinat și provocat în același timp să revăd Palatul Culturii imediat ce își redeschide porțile tuturor curioșilor, începând cu data de 27 aprilie 2016.

palat

Incursiunea în istoria Iașului s-a încheiat cu revenirea pe aleea pietruită Ștefan cel Mare, acolo vizitând Biserica „Sfântul Gheorghe”, ce se regăsește în incinta Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, aceasta fiind de fapt „vechea Mitropolie”. Deși datează încă din anii 1769, în prezent biserica este un locaș de rugăciune pentru măicuțe, în același timp fiind folosită și ca paraclis mitropolitan de protocol. 

20160416_134139

În ciuda faptului că întalnirea bloggerilor a continuat la „Cârciuma veche”, oboseala și-a lăsat amprenta asupra mea, astfel fiind nevoită să renunț la a mai sta câteva clipe în compania unor persoane cu care am reușit să colaborez într-o perioadă de timp destul de scurtă, aceasta fiind de fapt a 2-a întalnire cu ei.

Toate acestea fiind spuse, aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire cu bloggerii Kooperativei 2.0 și, de ce nu, cu Matei, Victoria și Alex într-un nou tur al orașului, dar de data aceasta noaptea, pentru a vedea ce se găsește în cele mai întunecate locuri ale Iașului.

victoria 2

Multumim mult lui Constantin Ciobanu, Victor Cojocaru  şi Victoriei pentru minunatele poze regăsite parţial printre aceste rânduri.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns