Lavanda – un adevărat mister al naturii

Lavanda este o plantă ce îşi are originile în zonele montane ale Mediteranei, mai exact din Asia, insulele Canare şi Africa de Nord , zone însorite şi pline de pietriş. Dacă în România levănţica si-a făcut simţită prezenţa undeva la începutul anilor `90 , primele culturi de lavanda au fost obţinute în Arabia ( o zonă cu terenuri pietroase, aride şi însorite).

lavanda 6
Astăzi, lavanda se regăseşte mai peste tot în lume , în Australia, Statele Unite, Europa de Sud , acest lucru datorită efectelor sale , fiind o planta utilizată în scopuri farmaceutice, terapeutice ,culinare, dar şi cosmetice. Lavanda este arbust scurt si puternic ramificat ce poate ajunge la o înălţime de 60 de cm , aceasta putând fi cultivată şi în ghivece mari (diametru de 30- 40 cm). În ciuda faptului că lavanda este o plantă perenă , aceasta prosperă în soluri sărace sau moderat fertile, fiind de asemenea ideale şi solurile calcaroase şi alcaline.

lavanda
Încă din antichitate , lavanda ce datează încă de acum 2.500 de ani a fost utilizată de către fenicieni, egipteni ce foloseau lavanda ca parfum dar şi în mumificare. Grecii utilizau ca şi remediu pentru insomnie si dureri de spate lavanda, numita „Nardus,” „nard”, sau „nard”. Însăşi numele de lavanda vine din latină, “ lavo“, cuvant de are ca şi semnificaţie expresia “ a se spăla“, romani folosind lavanda ca fiind un parfum pentru apa din băile romane.

                     lavanda 2 lavanda 1
Evoluţia lavanei este una plină de mister datorită întrebuinţrilor şi efectelor sale descoperite de-a lungul timpului. Lavanda a devenit faimoasă în Anglia,în momentul în care Regina Elisabeta I şi Regina Victoria au întrebuintând-o ca şi parfum , dar şi ca un medicament din care îşi pregăteau ceaiul.. De asemena , în perioada primului război mondial , rănile soldaţilor erau curăţate cu lavandă , aceasta din urmă având rol de dezinfectant şi deodorant.

lavanda 4
Lavanda este considerată o plantă multi-efect ce a dăinuit peste generaţii , datorită frumuseţii şi aromei sale. De-a lungul timpului florile de lavandă uscate au folosite ca şi decor sau deodorant pentru casă. Lavandă a fost, de asemenea, folosită de-a lungul istoriei în scopuri medicinale, dar și în pregătirea a diferite feluri de alimente, fiind întâlnită din ce în ce mai des în industria culinară.

lavanda 5
Astăzi, florile de lavandă sunt cel mai frecvent utilizate în aromaterapie și industria parfumurilor.Pe lângă toate acestea, lavanda este recunocută ca fiind eficientă în combaterea insomniei , streseului şi depresiei. Populară a devenit şi la nunţi , aceasta fiind folosită la buchetele mireselor , dar şi ca decoraţiuni, datorită aromei şi culorii sale. În continuare în curs de desfăşurare au loc cercetări ce au ca scop identificarea câtor mai multe utilizări ale lavandei.

lavender-artificial-flower-home-and-wedding-decoration-no-vase

Lasă un răspuns