Poveşti cu unt

În urmă cu un weekend un prieten blogger a venit în viziță la noi și a adus cu el un pachet de unt Kerrygold pentru a mi-l recomanda și testa în același timp. Imediat ce am terminat de pregătit carnea de preparat pe grătar, în cuptor s-au copt și cartofii, așa cum a preferat Titi. În timp ce noi pregăteam masa, Titi a luat un cartof, la cojit parțial a pus o bucățică de unt, o ploaie de brânză sărată și s-a apucat de mâncat. Pofta cu care devora cartoful a făcut pe toată lumea să testeze amestecul de cartof copt cu unt Kerrygold și brânză sărată, deliciu care a făcut pe toți să renunțe la carne.

unt-2

Imediat ce am terminat ce mâncat, Titi mi-a povestit despre provocarea celor de la  Kerrygold, un producător irlandez de unt, brânză și lapte. Deși unul este un ingredient ce face parte din alimentația mea aproape zilnică, niciodată nu m-aș fi gândit să scriu un articol despre acest lucru dacă nu aș fi gustat unul dintre produsele Kerrygold, untul preparat din lapte provenit de la vaci irlandeze. Musafirii au plecat am și fugit la laptop să mă informez despre Kerrygold și să răspund provocării, scriind un articol despre importanța untului în viața mea.

unt-3

Untul care a reușit să îmi amintească de copilărie, este provenit din Irlanda și provine de la vacile irlandeze care sunt crescute în libertate și sunt hrănite cu iarba 11 luni pe an. Untul ce se întinde pe pâine în numai 5 minute după ce a fost scos din frigider și are culoarea galben-aurie datorită beta-carotenului din compoziție, mi-a adus aminte de bunici, respectiv de anii copilăriei.

Copilăria este o perioadă care o să mă urmărească toată viaţa şi la care o să mă raportez mereu, datorită viselor, gândurilor şi obiceiurilor inteprinse în acea vreme. Prima parte a copilăriei am petrecut-o alături de bunicii mei, cu alte cuvinte mare parte din amintiri le am legate de ei şi de ceea ce m-au învăţat aceştia în cei 6 ani petrecuţi împreună.

unt-1

 

Micul dejul alături de bunica şi bunicu nu o să îl uit niciodată datorită delicateselor gătite de bunica. Gustul gogoşilor, a dulceţii şi a pâinii de case pregătite de bunica şi combinate mereu cu unt, nu am cum să le uit niciodată. Uneori, de obicei iarna când stătea mai mult pe acasă, bunicu pregătea şi câte o cană de ceai de tei amestecat cu mentă, peste care arunca un stop de dragoste şi câteva coji de portocale sau lămâi.

Imediat ce m-am mutat alături de părinţii mei, aceştia m-au dus la grădiniţă (un an de zile) unde m-am simţit ca la bunica acasă, datorită micului dejun ce era oarecum asemănător, pâine cu unt şi lapte, de care aveam parte în fiecare dimineaţă. În timp, în perioada şcolii am renunţat oarecum la acest „minunat meniu”, dar la care am revenit în urmă cu câţiva ani. Întâmplarea a făcut ca din pricina unei probleme de sănătate, să fiu obligată să ţin un regim alimentar în care sarea nu era inclusă. A fost o perioadă critică pentru mine, eu fiind o persoană care mânca destul de sărat, astfel fiindu-mi foarte greu să renunţ la acest obicei.

unt-1

Mâncarea fără sare nu are gust, aşa că am încercat să identific nişte combinaţii care să îmi amăgească papilele gustative şi să îmi pot duce regimul la bun sfârşit. Timp de 6 luni am avut vreme să încerc fel de fel de combinaţii, însă cele care m-au încântat cel mai mult a fost combinaţia de pâine de casă (fără sare) unsă cu unt, peste care unoeri adăugam o felie de caş sau feliuţe de ou fiert, pateul pregătit în casă din ficat de pui şi gogoşile pregătite de bunica, pe care le ungeam cu unt ca în perioada copilăriei.

Imediat ce am terminat cu regimul, nu am mai putut renunţa la unt, astăzi încercând fel de fel de combinaţii, dar cel mai mult îmi place să îl combin cu pâine prăjită sau de casa, care merge perfect cu brânză sărată sau ouă fierte. Ori ce câte ori ajung pe la supermarketuri şi îmi cumpăr croissante, deşi acestea au diferite creme în interior prefer să îi mai adaug şi ceva unt, astfel obţinând un gust de neînlocuit. Dintre toți membri familiei se pare că mama a fost cucerită de gustul amestecului de pâine de casă cu unt și brânză sărată, astfel că de câte ori mă vede că își fac apariția pe masa din bucătărie aceste preparate mereu „se înfrumptă”, deși este la regim de slăbire.

unt-4

Untul adus de Titi se pare că avut mai multe beneficii asupra mea. În primul rând am descoperit o nouă combinație care a fost pe gustul tuturor membrilor familiei și la care nu m-am gândit niciodată, unt cu cartofi copți și brânză sărată. În al doilea rând a reușit să îmi amintească de o perioadă frumoasă din viața mea, copilăria, pe care mare parte am petrecut-o la bunici, iar în al treilea rând am descoperit un produs de calitate, untul  Kerrygold, la care nu am să renunț niciodată și despre care am și ales să scriu, astfel împărtășind și celorlalți pățania mea cu happy –end.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns