Prima carte şi influnţa tehnologiei

Omul încă din antichitate a fost mereu într-o continuă “cercetare” , dacă aş putea spune şi aşa. Una dintre cele mai mari invenţii ale acestuia , o constituie după  părerea mea istoria scrisului , reprezentând de fapt o formă de comunicare între grupurile umane. Asemenea tuturor descoperirilor şi  scrierea a trecut prin mai multe stadii de dezvoltare, până a ajunge la ceea ce folosim noi astăzi.

write                 442

Dacă din cele mai vechi timpuri au apărut scrieri , toate acestea  fiind păstrate pe tăbliţe de argilă, pergamente şi codexuri, acestea din urmă apărând într-o vreme mai îndepartat şi aveau déjà  forma cărţilor de astăzi. Papirusurile, manuscrisele şi sulurile fac şi ele parte din categoria vechilor suporturi de scriere ale antichitătii , asta până când hârtia şi-a făcut apariţia şi a început  treptat să le înlocuiască cu success.

biblia

carte colaj

Prima carte ce avea o formă asemenatoare celei de astăzi a apărut în jurul anilor 1530-1550. De atunci , până în prezent a suferit o serie de modificări, astăzi putând vorbi despre cartea în format electronic, tehnologia făcându-şi simtită prezenţa şi în acest domeniu .

Deşi  mulţi cercetători susţin că prima carte ce a fost tipărită este Biblia lui Johannes Gutenberg în 1455, acest lucru a  fost confirmat doar la nivel european. Ulterior a fost adusă dovada că prima carte a fost editată in 1377, în Coreea, numele acesteia fiind  “Jikji” ,carte ce a avut 2 volume, astăzi existând  doar cel de al doilea volum.Cartea publicată de Gutenberg , numită  şi “Biblia cu 42 de coloane” este  considerată un obiect de muzeu, astăzi mai existand doar 29 de exemplare  din cele 230 editate.

biblia 3

Dar cine este Johann Gutenberg ?

Johann Gutenberg (Ion Munte Frumos ar fi o traducere a numelui acestuia) este cunoscut drept creatorul primei maşini de tipărit, dar şi a primei cărţi tipărită în masă,,”Biblia”.Într-o perioadă în care doar călugării şi unii reprezentanţi ai clasei aristrocatice ştiau să citească, Johann Gutenberg a reuşit să se facă remarcat datorită faptului că ştia să citească încă de la o vârstă foarte fragedă, într-o perioadă în care doar călugării şi unii reprezentanţi ai clasei aristrocatice făceau acest lucru.

carte 1

Gutenberg a învăţat să citească după scrieri de erau copiate de mână , tradiţionalele manuscrise , aceasta fiind şi o adevărată provocare pentru el conştientizând nevoia producerii de cărţi care ar facilita accesul la citit.Dorinţa de a tipări cărţi a lui Gutenberg era oarecum interzisă în acea perioadă , dacă se poate spune şi aşa, acesta fiind nevoit să cerceteze în secret arta tipăririi cărţilor.

biblia 2

După mulţi ani de cercetări si piedici, Gutenberg a reusşit să tipărească Biblia 200 de exemplare pe suport de hârtie din resturi vegetale de bumbac şi 30 pe piei de animale.  Cartea publicată de Gutenberg , numită  şi “Biblia cu 42 de coloane” este  considerată un obiect de muzeu, astăzi mai existand doar 29 de exemplare  din cele 230 editate.

ebook

Se pare că această artă a tipăririi a evoluat destul de repede, astăzi având posibilitatea răsfoirii unei cărţi în format electronic ,practic fără să o avem fizic în mână. De remarcat este faptul că acea carte tradiţională este din ce în ce mai puţin utilizată, toate acestea datorându-se tehnologiei şi unor oameni la fel de remarcabili precum Guternberg.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns