REDU –un atelier de inovație

În urmă cu mai bine de 4 ani, am aflat prin intermediul unei colege de la master de existenţa ONG-ului Mai Bine, pe atunci ea făcând parte din echipa acestora. De-a lungul timpului am tot urmărit activitatea acestora, iar în urmă cu aproximativ un an m-am înscris ca voluntar în ONG, un lucru de care mă simt mândră, deşi timpul nu îmi prea permite să particip la toate evenimentele iniţiate de către aceştia.

DSC_0943

În ciuda faptului că nu sunt un voluntar activ, încerc pe cât posibil să ţin pasul cu ei, astfel că mereu sunt cu ochii pe activităţile ONG-ului Mai Bine, a Centrului Urban de Inițiative Bune – CUIB şi, nu în ultimul rând, a Întreprinderii Sociale REDU. Asociația Mai Bine a luat naștere în 2009 şi a reuşit să se facă cunoscută prin nenumărate activităţi şi evenimente, iniţiative şi proiecte prin intermediul cărora s-a dorit producerea unor schimbări în mai bine în comunitatea în care trăim.

De-a lungul timpului, echipa Mai Bine s-a mărit, reuşind să atragă de partea lor cât mai mulţi oameni motivaţi ce au înţeles că schimbarea mereu începe cu ei şi că trăim într-o lume guvernată de norme şi principii etice solide, sustenabilă din punct de vedere ecologic şi echitabilă din punct de vedere social. Misiunea acestora este aceea de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității locale prin implementarea de proiecte sub o abordare holistică, pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul natural, mediul social și mediul economic.

colaj

REDU este un proiect ce a fost iniţiat mai târziu, mai exact în 2015, un pioner local în slow fashion, ce a avut ca scop principal prelungirea traiului materialelor, transformând într-un mod creativ şi educativ deşeurile textile. Săptămâna trecută am avut ocazia să vizitez REDU alături de membrii Kooperativei 2.0, astfel având posibilitatea de a vedea cum reusesc aceştia să redea viaţă materialelor într-un mod creativ şi educativ, indiferent că vorbim de  recondiţionarea hainelor vechi, creând astfel produse noi, materiale care de fapt ar fi fost aruncate şi care ar fi avut un impact negativ asupra mediului înconjurător.

13551126_10209918359620606_757281470_n

Colectarea, recondiţionarea, educarea, respectiv implicarea comunităţii reprezintă inițiativa care a stat la baza proiectului REDU, o întreprindere ce acceptă cu mare drag implicarea comunităţii sub orice formă, indiferent că vrei să donezi o haină, să îi ajuţi să le recondiţioneze sau doar să achiziţionezi una din Magazinul REDU.

colaj 1

Vizitarea atelierului de creaţie, a magazinului şi  a centruui de colectare deșeuri textile REDU, un 3 în 1 aş putea spune, nu a făcut decât să mă provoace ca de câte ori fac curăţenie printre haine, tot ce nu îmi mai este util, mie sau familiei mele să le dăruiesc acestora pentru a fi recondiţionate sau chiar donate unor persoane ce au nevoie de ele. Echipa REDU, în cele două ore petrecute alături de ei, a reușit să îmi câștige încrederea și să mă facă să revin cu mare drag la sediul lor ori de câte ori o să am ocazia.

13570200_10209927094318968_57138325_o

Pe lângă toate acestea, de la REDU am plecat şi cu două suveniruri: un semn de carte cu sigla Blogger Kooperativa 2.0 şi o Decorațiune inimioară câştigată în urma unui concurs, accesorii de care sunt tare mândră că se regăsesc acum în camera mea.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns