România conectată la internet

Globalizarea şi-a făcut simţită prezenţa şi în domeniul tehnologiei , secolul XX fiind unul semnificativ din pricina apariţiei internetului – în anul 1971 luând naştere prima reţea de calculatoare. Americanii sunt “răspunzători” de această inovaţie, datorită armatei din dorinţa de a-şi crea o reţea prin interconectarea a calculatoarelor din laboratoarele de cercetare.Internetul ca şi reţea de comunicare a avut ca scop principal comunicarea , asigurând de asemenea şi un transfer de date şi informaţii într-un timp foarte scurt sau înstantaneu , dacă se poate spune şi asa. Accesul la internet înseamnă de fapt comunicare şi acces la cunoaştere-informare.

internet 6
În Romania de dinainte de 1989 nu puteam vorbi decât despre câteva calculatoare şi chiar de existenţa unor mini-retele , calculatoarele fiind de fapt conectate între ele cu ajutorul unor cabluri de date (fiind vorba despre o distanta foarte mică între acestea). După Revoluţia din 89` internetul şi-a făcut apariţia în România , dar într-un ritm „calm”,ţara noastră fiind conectată la internet trei ani mai târziu, mai exact in 1993.

internet
Prima institutie din Romania ce a fost conectată la internet este actualul Institut National de Cercetare-Dezvoltare în informatică (ICI) , instituţia folosind până la sfârşitul perioadei comuniste o reţea de 30 de calculatoare interconectate între ele. Desi conexiunea la internet a fost  una mai târzie faţă de restul tărilor europene ,Romania se poate mândri cu faptul că în 1964 a fost proictat şi realizat primul calculator românesc care a şi funcţionat, responsabil de acest lucru fiind Victor Toma. De asemenea, prima adresa de e-mail i-a aparţinut lui Eugeniu Staicut , acesta fiind responsabil şi de „legarea” României la internet.

internet 2
După 1993 aproximativ 50 de licee din România au beneficiat de calculatoare şi conexiune la internet , toate acestea cu ajutorul fundaţiei Soros. Apariţia domeniului „ro” şi a numeroşilor furnizororilor de internet a condus către o evoluţie accelerată a internetului în Romania după 1993, astăzi România în ceea ce priveşte viteza media a conexiunii la internet ocupând locul 4 în lume.

internet 5
Dacă înainte de 89` cuvintele „calculator” şi ” conexiune la internet ” erau neologisme pentru români , în prezent având acces la e-mail, telefonie mobilă, conexiune wireless precum şi diferite retele de socializare ce ne oferă posibilitatea unei comunicări cu diferite zone ale Globului.
Apariţia noilor tehnologii au atras după sine diverse controverse în ceea ce priveşte avantajele şi dezavantajele apariţiei internetului. Acesta a început să pătrundă în ţara noastră în toate domeniile precum sănătate, educaţie, transport, economie ,însă rămane de văzut care este adevăratul impact al acestuia asupra societaţii.

internet  4

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns