Vreau să am şi eu o căsuţă

Deşi am o vârsta, încă mai locuiesc cu părinţii şi fratele meu. Având în vedere că locuim într-un apartament mic , dar plin de amintiri şi multă dragoste , ne dorim foarte mult  timp să ne mutăm la casă.În urmă cu câteva luni, în urma unei “reuniuni de familie” am ajuns la concluzia că “cuibusorul nostru “ nu mai reuseşte să ne multumească , nu ne mai ajunge spaţiul” şi că ar trebui să ne găsim o altă locuinţă, o casa mai exact.  În acel moment , ca şi acum de astfel , am  fost foarte entuziasmată de ideea de a mă muta la casa , acesta fiind un vis de al meu de când eram copil. Ce este mai frumos decât să te trezeşti în fiecare dimineaţă  şi să  ieşi în curte care este  plină de flori , unde  poti savura o cană de cafea/ceai/lapte într-un leagan?Dar să revenim la problema noastră , zis şi făcut .. primul pas pe care l-am făcut a fost acela de a căuta pe internet ce si cum trebuie să procedez în această situaţie.

ddd

În primul rând am încercat să aflu cam care sunt preţurile  pe piaţa imobiliară, în special în zona în care locuiesc . Un lucru important îl constituie şi îmbunătăţirile pe care le are apartamentul, zona în care se află, etajul  etc . , toate acestea constituind un plus sau un minus la preţ. Având în vedere că astazi piaţa imobiliară este cumva saturată fiind foarte multe apartamente la vânzare , am încercat să găsesc variant cea mai bună pentru a vinde cât mai repede apartamentul. Am sunat la una dintre cele mai cunoscute agenţii imobiliare şi le-am comunicat ce vreau să fac , mai exact ca vreau să îmi vând apartamentul şi cu banii obţinuţă să îmi cumpăr o casă.

ddddd

Zis si făcut , a doua zi 2 agenţi au şi venit să vadă apartamentul , care imediat a devenit vedetă … agenţii imobiliari  făcându-I  câteva poze ce urmau a fi postate alături de o scurtă poveste despre “viaţa lui”. Anunţul şi pozele au apărut imediat pe internet , dar şi în presa scrisă. În ceea ce priveşte preţul  de vânzare, am preferat să  fie un pic mai mare pentru a posibilitatea să negociez şi să nu îl vând sub preţul pieţei.

Agentii imobiliari m-au informat că pentru a putea vinde sau cumpara o locuinţă, începand cu anul 2013 ai nevoie de un certificat energetic eliberat de o firma abilitată. Fiecare persoană care doreşte să vândă un apartament sau casa este obligat să îi arate potenţialului cumpărător o copie a certificatului energetic,  ce atestă performanţa energetică  a clădirii. Toate tranzacţiile de vânzare- cumparare ce nu au Certificatul energetic pot fi anulate , sau atacate în instanţă. Indiferent ca ai o locuiţă veche sau o construieşti  acum  şi vrei  să o vinzi , cumperi  sau închiriezi este obligatoriu să deţii pentru aceasta un certificat  de performanţă energetică.

vis g

Firme ce au ca activitate elaborarea de certificate de performanţă  energetic  sunt foarte multe , însa eu am ales să merg la una recomandată de către agenţii imobiliari. Am sunat la Compania Enermed Impex SRL Bucuresti , mi-am făcut o programare şi ce a fost mai greu sa rezolvat.

În 24 de ore am reuşit să obţin datorită celor de la Enermed Impex SRL  un certificat energetic ieftin , numai după  ce o echipa de specialişti au venit şi au văzut locuinţa. Singurele acte cerute pe lângă anul de construcţie a imobilului ce trebuie comunicat specialiştilor, au fost necesare o copie după schiţa apartamentului sau un plan de arhitectură (depinde de imobil). În ceea ce priveşte preţul certificalui energetic , respectiv  timpul de eliberare a acestuia este relativ acceptabil. Preţul certificatului este între 130 – 250 lei în funcţie de mărimea imobilului , iar certificatul a fost gata în 24 de ore şi cel mai important este valabil 10 ani.

vis gg

Deşi iniţial eram nedumerită  cu privire la aceste certificate, după ce l-am obţinut am înteles  care este de fapt rolul său. Pe lângă certificat am cerut echipei care a venit  să  îmi vadă apartamentul să îmi facă şi o termografie a imobilului pentru a putea identifica zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltraţii ridicate de aer a apartamentului. Imediat ce îmi voi achiziţiona noua casa am să fac acelaşi lucru pentru a şti de la bun început ce este de făcut. Din punctual meu de vedere este foarte important să ştii cum este distribuită temperatura construcţiei analizate.

vis kkk

În situaţia de faţă eu am fost oarecum cel dezavantajat , pentru eu ca şi vânzător a trebuit să acopăr toate costurile certificatului, doar  pentru a mă justifica cumva în faţa noului cumparătăr că apartamentul ce doresc să îl vând este în regulă în ceea ce priveşte performanţa energetică a clădirii.. Noul cumpărător va  beneficia de certificat, în sensul că ştie care este situaţia apartamentului în momentul acesta şi ce este de făcut.

Acum că am reuşit să parcurg toţi paşii necesari pentru a-mi vinde apartamentul , sper ca acest lucru să se concretizeze cât mai curând şi pentru  a-mi putea  cumpara căsuţa mult visată.

Articol scris pentru SuperBlog 2015.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns